Postoji drugo rješenje
0

Odložena deložacija kardinala Puljića

SRNA
Kadinal Vinko Puljić
Kadinal Vinko Puljić
Generalni sekretar Vrhbosanske nadbiskupije Ivo Tomašević izjavio je Srni da je deložacija kardinala Vinka Puljića iz dijela rezidencije u Sarajevu, zakazana za 17. novembar, odgođena, jer postoji mogućnost drugačijeg rješenja ovog slučaja.

Tomašević je objasnio da su advokati obje strane u predmetu pokrenuli inicijativu pred Opštinskim sudom u Sarajevu da se deložacija kardinala Puljića odgodi, jer postoji mogućnost drugačijeg rješenja ovog slučaja.

On je istakao da je gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen obećao da će nakon konstituisanja kantonalnih vlasti, svi nivoi lokalne vlasti pokrenuti akciju pronalaženja rješenja koje će biti zadovoljavajuće za obje strane.

"Naš prvobitni cilj nije nadbiskupska rezidencija, već da se ispravi Zakon koji onemogućava vlasnicima da budu vlasnici. Cilj nam je da vlasti nađu rješenja za stanare koji stanuju u takvim zgradama kako neko ne bi bio beskućnik", naglasio je Tomašević.

On je potvrdio da je advokat porodice Smajović pristao na drugačije rješenje, ali nije mogao precizirati da li će to biti neki "zamjenski stan". "Ovdje nije svrha potreba stanovanja. Očigledno je da se radi o nečem drugom", istakao je Tomašević.

Advokat porodice Fadila Smajovića, koja je tražila i sudskom odlukom dobila povrat stana koji je u sastavu nadbiskupske rezidencije, jučer je potvrdio spremnost ove porodice da prihvati razumno rješenje, odnosno zamjenski stan koga bi osigurale lokalne vlasti.

U slučaju stana u sastavu Vrhbosanske nadbiskupije u pitanju je spor prouzrokavan izjednačavanjem prijeratnih stanarskih prava s vlasničkim. Po zakonima koji su stupili na snagu nakon rata, svim prijeratnim nosiocima stanarskih prava koji su ih tokom rata iz bilo kojih razloga napustili osigurano je bezuslovno pravo na povrat tih stanova, a potom i na njihov otkup.
Porodica bivšeg radnika Udbe Fadila Smajovića stan u zgradi u vlasništvu Vrhbosanske nadbiskupije dobila je dekretom tadašnjih komunističkih vlasti koje oduzeti prostor nisu nacionalizovale. Stan je, kako je naknadno dokazano, korišćen i za ozvučenje nadbiskupove rezidencije te za višegodišnje prisluškivanje razgovora koji su tamo vođeni.

Opštinski sud u Sarajevu donio je odluku o deložaciji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz rezidencije u Sarajevu 17. novembra, a taj prostor je dodijeljen porodici Fadila Smajovića.

	Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije, u kojoj se nalazi kardinalova rezidencija, izgrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu Katoličke crkve.

 Vjerske zajednice u BiH su nakon rata vratile u vlasništvo tek dio imovine oduzete u komunizmu, ali zakon o restituciji, kojim bi se to pitanje trajno riješilo, do danas nije donesen.