Selmo Cikotić
0

"Odlazak u Afganistan rizičan, neodlazak još rizičniji"

FENA
Odlazak jedinica Oružanih snaga BiH (OSBiH) u Afganistan je rizičan, ali je neodlazak još rizičniji, izjavio je danas u Sarajevu ministar odbrane BiH Selmo Cikotić.

Govoreći na konferenciji za novinare u povodu održavanja Strateškog vojno-političkog seminara posvećenog procesu donošenja odluka potrebnih za slanje pripadnika OSBiH u mirovne operacije u inozemstvu, Cikotić je istaknuo da je napravljena sveobuhvatna analiza u smislu cijene i dobiti na osnovu čega se predložilo da je jako preporučljivo predložiti upućivanje jedinica OSBiH u Afganistan.

  • Da bi postala članicom NATO-a, BiH mora pokazati da je sposobna da dijeli rizike i teškoće operacija podrške miru, ali i drugih mehanizama kolektivne suigurnosti, što je suština NATO-a, kazao je on.

Osim toga, želi se dodatno poboljšati kvalitet jedinica kao i OSBiH u cjelini. To se na najbolji način može uraditi tamo gdje je nivo izazova i teškoća u izvršenju misija najveći. Kroz taj proces podizanja kvaliteta BiH ispunjava ključne pretpostavke za punopravno članstvo u NATO-u.

  • Punopravno članstvo u NATO-u znači čitav niz pozitivnih efekata, od stabilnosti u zemlji, otvorenijeg tržišta, boljih pretpostavki za razvoj ekonomije...Tako se u toj kompleksnijoj prizmi treba promatrati odluka o upućivanju jedinica u Afganistan, rekao je ministar Cikotić.

Naglasio je da je slanje jedinica OSBiH u Afganistan pitanje naše vlastite odluke, jer nas "niko ne tjera da idemo u Afganistan".

  • Ali ako kažemo da nećemo u Afganistan, mi praktično kažemo da nećemo u NATO. Onda je to prilično rizična politička strategija za BiH. Ta operacija košta, ali neodlazak u tu operaciju i neulazak u NATO košta daleko više, upozorio je Cikotić.

BiH u ovom trenutku ima dvojicu oficira s danskim kontingentom i osam oficira s njemačkim, dok je u toku proces pripremanja odluke za upućivanje jedinice Oružanih snaga BiH u Afganistan.