BiH
9

Odjeću i obuću koja vam ne treba od sada odlažite u humanitarne kontejnere

Klix.ba
Foto: Općina Hadžići
Foto: Općina Hadžići
U dvorištu Srednjoškolskog centra Hadžići u srijedu u 10:30 sati će biti postavljeni i pušteni u rad humanitarni kontejneri putem kojih će se prikupljati sva nosiva odjeća i obuća koje se tokom godine rješavamo.

Prikupljena odjeća, obuća, igračke... proslijeđivat će se socijalno ugroženim porodicama sa područja općine, štićenicima Zavoda za zaštitu djece i omladine Pazarić te drugim sličnim ustanovama u Kantonu Sarajevo.

Ovaj projekt realizuju Općina Hadžići, SC Hadžići, Crveni križ Hadžići te Humanitarna organizacija MDD "Merhamet".

Sav prikupljeni materijal odvozit će se u Srednjoškolski centar Hadžići, a tamo će se obavljati razvrstavanje, prosljeđivanje porodicama ili udruženjima kojima je potrebno, dok će se pamučni, a nenosivi, predmeti reciklirati.

Na isti način građani će se moći rješavati i viška igračaka.

"Nadamo se da će ova akcija imati dobar odjek među građanima jer bi to u konačnici dovelo i do značajnijeg smanjenja količine otpada koji se svakodnevno odvozi na deponije. Istovremeno odjeća i obuća dobro će doći novim vlasnicima koji je ne mogu drugačije priuštiti, a reciklažom bi pamuk ponovno postao sirovina za preradu i proizvodnju", saopćeno je iz Općine Hadžići.

Postavljanje kontejnera za nosivu odjeću i obuću je prvi projekt ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.