Udruženje SOS
0

Odgovorni smo i za sudbinu životinja

FENA
Udruženje građana za sprječavanje okrutnosti nad životinja SOS Sarajevo predstavit će i ove subote, 26. jula od 13.00 do15.00 sati kod fontane u Velikom parku, štićenike (pse i mace) spremne za udomljavanje.

"Posljednjih mjeseci građani insistiraju da zbrinemo sve veći broj životinja iako znaju da SOS Sarajevo nema azil za nezbrinute životinje i da improvizira sa njihovim smještajem do stalnog udomljavanja. Zbog nedostatka prostora za smještaj, nismo u mogućnosti prihvatati nove životinje i to će trajati dok ne udomimo one o kojima trenutno brinemo" , saopćeno je iz Udruženje SOS.

Udruženje navode da će, ukoliko ne bude u tom smislu imalo veću podršku građanstva, biti primorano sasvim zaustaviti prijem životinja i zaštitarstvom se nastaviti baviti na - sasvim drugi način.

"Davanje doma napuštenim životinjama čin je dobra kojim se pomaže da se aktuelna metoda smrti (koju kroz poreze svi velikodušno finansiramo) za rješavanje problema nezbrinutih životinja, zamijeni humanom," pojašnjavaju iz Udruženja SOS.

"Svi moramo postati svjesni odgovornosti za sudbinu životinja i da od našeg odnosa prema njima umnogome ovise i naši životi. Građani koji nisu u mogućnosti usvojiti nekog od naših štićenika, mogu im pomoći u preživljavanju, privremenim udomljavanjem, darivanjem hrane, potrebne im opreme ili novca", ističe se u saopćenju.