BiH
0

Odgovor Vlade RS-a na pismo Harisa Silajdžića

FENA
Vlada RS-a optužila je danas Harisa Silajdžića za "zloupotrebu službenog položaja u Predsjedništvu BiH u cilju prizivanja međunarodne intervencije protiv dijelova strukture vlasti te iste BiH", kao i da to predstavlja daleko nelegalniju i nelegitimniju aktivnost nego bilo šta od onoga što Silajdžić stavlja na teret RS-a".

U današnjem odgovoru Vlade RS-a, koji je dostavljen medijima povodom Silajdžićevog pisma visokom predstavniku, ističe se da sve što Silajdžić navodi kao razlog zbog kojeg bi trebalo sankcionisati RS i njene institucije, u stvari su redovne aktivnosti organa RS-a koje su u potpunosti u skladu s ustavima entiteta i BiH i zakonima koji se primjenjuju u BiH.

"U nedostatku makar jedne činjenice koja bi ukazala da su aktivnosti Vlade RS-a u neskladu s Daytonskim mirovnim sporazumom i zakonskim okvirom, sva argumentacija Silajdžića se, u suštini, svodi na to da li je nešto u skladu sa njegovim snom o BiH, čime automatski postaje dobro, ili je suprotno tom snu, zbog čega bi trebalo biti sankcionisano.

Vrhunac takvog naopakog rezonovanja, je pominjanje fudbalske reprezentacije RS-a kao primjer da RS izlazi iz okvira Daytona. Naravno da je Silajdžiću poznato da svoje fudbalske timove imaju i mnoge regije, pokrajine i federalne jedinice širom Evrope koje imaju daleko niži nivo autonomije u svojim zemljama nego što RS ima u BiH, ali ga to ne ometa da nastavi sa osporavanjem ovog, i bilo kog drugog prava koje RS nedvosmisleno ima”, navodi se u odgovoru entitetske Vlada.

Zbog svega navedenog jasno je, dodaje se dalje, da cilj istupanja Silajdžića nije da za BiH traži ono što je normalno u drugim državama Evrope i svijeta.

“Cilj Silajdžića je da obezbijedi podršku za onu BiH kakvom je on želi, po mjeri jednog naroda, jedne ideje i jedne vjere. I, mada on to očito ne uviđa, svojim upornim moljakanjem i provociranjem međunarodne zajednice da reaguje za njegov račun, Haris Silajdžić sada više može doprinijeti dodatnoj rezignaciji, te iste međunarodne zajednice i obesmišljavanju mogućnosti suživota u BiH nego bilo čemu drugom”, tvrdi Vlada RS-a.

Ističe i da “bilo kakve sankcije ili pritisak međunarodne zajednice na RS i njene institucije zbog toga ne bi bile ništa drugo nego ispunjavanje zatjeva i želja Harisa Silajdžića”, zaključuje se u odgovoru Vlade RS-a.

Još se dodaje da je RS trajno opredjeljena za poštivanje Daytonskog mirovnog sporazuma i u potpunosti svjesna pozicija koje taj Sporazum garantuje BiH i njenim entitetima.

Upravo zbog toga, aktivnosti Vlade RS-a usmjerne su, tvrdi se, ka trajnom pozicioniranju RS-a kao priznatog, prihvaćenog i neosporivog entiteta u BiH s jasnim nadležnostima koje joj Daytonski sporazum obezbjeđuje.

“Naravno da zagovornici ukidanja RS-a i stvaranja unitarne BiH imaju veliki problem da mirno prihvate činjenicu da je Vlada stvorila pretpostavke da RS opstaje i koristi pune kapacitete koje joj omogućava Daytonski sporazum. Ipak, to je isključivo njihov problem”, navodi se u odgovoru Vlade RS-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u pismu je od visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, između ostalog, zatražio da preduzme konkretne mjere protiv poteza iz RS-a, "koji vode razgradnji BiH i mogu dovesti do narušavanja mira i stabinosti u cijelom regionu”.