Nakon optužbi
0

Odgovor Schwendimana Galijaševiću i Dukiću

SRNA
Zamjenik glavnog tužioca BiH i rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine BiH pri Tužilaštvu BiH David Schwendiman odbacio je danas kao neosnovane tvrdnje člana Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala Dževada Galijaševića da nijedan bošnjački general neće biti procesuiran za ratne zločine.

Schwendiman je u otvorenom pismu dostavljenom medijima istakao da Galijašević ima pravo da iznosi svoje mišljenje, ali to ne znači da je ono što je rekao činjenica ili da u to treba vjerovati.

"Nije tajna da Posebno odjeljenje za ratne zločine trenutno razmatra materijale koji se odnose na Atifa Dudakovića i Sakiba Mahmuljina. Isto tako, nije tajna ni da će se u odgovarajuće vrijeme donijeti i neke odluke u oba ova slučaja, kao i po pitanjima s tim u vezi", ističe Schwendiman. 

Osvrnuvši se na materijale koje su dostavila udruženja i pojedinci, a koji  uključuju i video zapise, Schwendiman ističe da su jako  bitni i sastavni su dio onoga što se koristi prilikom ocjenjivanja nekoga predmeta, ali da oni sami po sebi ne daju odgovor na pitanje ima li dovoljno dokaza da se potkrijepi optužba koja ima izglede da dovede do osuđujuće presude i koja će biti dovoljno jaka da se održi u žalbenom postupku. 

"To je standard koji sam u obavezi koristiti prilikom odlučivanja o tome da li treba podnijeti određeni prijedlog optužnice", dodaje Schwendiman. 

Schwendiman napominje da za to još nije došlo vrijeme, baš kao ni za neke druge predmete kojima je Tužilaštvo BiH  u posljednjih nekoliko mjeseci posvetili dosta paženje. 

"Kada se donesu odluke u ovim predmetima, javnost u BiH može biti sigurna da će se te odluke donijeti na najprofesionalniji mogući način, da će biti rezultat najtemeljitijih istraga, da neće biti donesene iz straha ili želje da se nekome učini usluga i da niko neće moći uticati na tu odluku, te da će se i prema oštećenim i osumnjičenim pravično postupati", naglašava zamjenik glavnog tužioca BiH.
Schwendiman pretpostavlja da će biti neslaganja oko nekih odluka koje donese, ali, kako tvrdi,  niko neće moći reći da ih nije  donio na pošten način. 	

"U intervjuu  Fokusuž Galijašević smiono izjavljuje da nijedan bošnjački general neće biti procesuiran sve dok sam ja rukovodilac Posebnog odjela za ratne zločine"- podsjeća Schwendiman.  

Rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH ističe da Galijašević nije tužilac, te da  nikada nije morao donijeti neku tužilačku odluku, kao i da  ne snosi nikakvu odgovornost  za svoje komentare.

 Galijaševiću, ali  predsjedniku  Udruženja logoraša RS Branislavu  Dukiću, za koga  kaže da je neinformisana osoba i osoba ekstremnih nazora,  Schwendiman je poručio da  ne prima  uputstva  ni od koga kada je riječ o donošenju odluka o predmetima za koje sam odgovoran.

Rukovodilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH napominje da u tom smislu ne odgovara  Ambasadi SAD-a niti bilo kojoj drugoj ambasadi, te da ne odgovara  ni visokom predstavniku kad je u pitanju obavljanje njegovih profesionalnih dužnosti i donošenje tužilačkih odluka. 

Schwendiman ističe da se već sastajao sa Dukićem i od  njega sam  primao informacije  za koje smatra da su  neke bile pouzdane, a neke nisu. 

"S obzirom na ispoljenu nesposobnost da na pozitivan način sarađuje sa Tužilaštvom, utvrdio sam da ono što može ponuditi malo vrijedi i sve dok ne pokaže da ima nešto vrijedno i da je spreman da sarađuje sa nama, neću se zamarati njime", ističe Schwendiman.

Zamjenik glavnog tužioca BiH ističe da je čvrsto opredijeljen da pomogne BiH da izgradi i održi jedan čvrst, nezavisan sistem krivičnog pravosuđa, sistem koji će uživati povjerenje svih ljudi, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. 

Schwendiman dodaje da brzina kojom  radi Tužilaštvo BiH možda ne odgovara nikome, ali da i tužioci  sada rade pametnije i ukoliko dobiju potrebnu podršku doći će do lica  najodgovornijih za stvari koje su se desile tokom rata prije završetka  mandata.

Za Sud BiH Schwendiman tvrdi  da je  to  pravičan i nepristrasan sud koji pazi da  tužioci imaju uporište u svojim dokazima, te da je riječ o pravosudnoj insituciji  čiji rad uživa ugled ne samo u BiH već i u svijetu.