CCI o odluci Doma naroda
0

Odgovor na ekonomsku krizu - povećanje vlastitih primanja

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) najoštrije osuđuđu odluku Doma naroda Parlamenta FBiH i najavu njenog donošenja od Predstavničkog doma, kojom se otvara put za skandalozno i 100 postotno povećanje, ionako visokih primanja poslanika i delegata Parlamenta FBiH, članova Vlade i njihovih savjetnika.

Zgroženi smo stepenom pohlepe i destruktivnog ponašanja naše vlasti, koja u vrijeme uvođenja mjera štednje u cijelom svijetu, ponovo dokazuje da je slijepa za sve, osim za vlastiti interes, navodi se u saopoćenju CCI-a.

Dodaje se da je dodatno skandalozno da ovu odluku donosi parlament koji predstavlja ubjedljivo najneefikasniju instituciju vlasti u državi. I to upravo onaj dom (Dom naroda) koji puna tri mjeseca, u vrijeme isticanja rokova za ispunjenje obaveza prema EU, nije uopšte radio.

Javnosti je jasna i licemjernost državnih parlamentaraca koji su najprije, pod pritiskom javnosti, donijeli odluku o nepovećanju svojih plaća a onda ih udvostručili, u trenutku kad je pažnja javnosti bila zaokupljena drugim stvarima, kao što je jasna i komičnost poteza Vlade RS-a, koja je najprije enormno povećala svoje plaće, da bi ih sada neznatno smanjila, praveći od toga samoreklamerski spektakl, navodi se u saopćenju.

Centri civilnih inicijativa uime javnosti pozivaju poslanike u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH da odbiju učestvovati u ovoj nemoralnoj igri, da spriječe dalje uništavanje zemlje, koja je ionako pred kolapsom.

Također, da pokažu minimum osjećaja odgovornosti i da zaključe da su i njihova trenutna primanja više nego dovoljna, s obzirom na stanje u zemlji i položaj građana, čiji su oni predstavnici. A takva gesta bi poslala poruku i poziv vlastima na državnom nivou i u RS-u da svoja primanja usklade za životnim standardom građana ove zemlje, s primanjima njihovih kolega zemlji i regionu, s aktuelnom svjetskom ekonomskom krizom, saopćeno je iz CCI-a.