BiH
0

Odgovor centra za promociju civilnog društva premijeru Silajdžiću

FENA
Centar za promociju civilnog društva uputio je danas pismo premijeru Kantona Sarajevo Samiru Silajdžiću u kojem ga obavještava da ne može prihvatiti poziv za današnji sastanak iz nekoliko principijelnih razloga koji proizilaze iz osnovne misije i ciljeva te organizacije.

"Vaš poziv za sastanak je uslijedio isti dan, petak 15. februara, kad je u medijima objavljeno 'saopćenje Vlade Kantona Sarajevo u vezi s režiranim nasiljem ispred zgrade Kantona Sarajevo', koji svojim ukupnim tonom i sadržajem izražava eklatantan izraz jednog podozrivog, arogantnog i otvoreno neprijateljskog stava vaše vlade prema legitimnoj građanskoj inicijativi koja je prvenstveno imala za cilj da na miran način ukaže na nezadvoljstvo građana radom Vlade Kantona i da nadležne organe pozove na odgovornost u skladu s mandatom koji imaju kao izabrani i imenovani predstavnici vlasti", kaže se u pismu Centra za promociju civilnog društva koje je potpisao direktor Fadil Šero upućenom premijeru Silajdžiću.

"U ovoj činjenici vidimo izraz krajnjeg licemjerstva i pokušaj manipulacije s organizacijama nevladinog sektora i kao pokušaj izbjegavanja moralne i političke odgovornosti. Javno saopćenje vaše Vlade govori o njenom totalnom nerazumijevanju položaja i uloge nevladinog sektora u izgradnji demokratskog društva", ističe Centar za promociju civilnog društva.

"Tim saopćenjem vaša Vlada pokazuje da ne prihvaća pluralizam kao načelo demokratskog ustrojstva društva koje daje građankama i građanima legitimno pravo da kroz različite oblike organizovanja, slobodnog udruživanja i djelovanja, uključujući mirne proteste kao oblik svog samoorganizovanja, oblikuju i javno zastupaju različite interese i potrebe članova zajednice i društva, te da ne prihvata nezavisnost nevladinog sektora, uključujući njegovo pravo da bude korektor organima vlasti na svim nivoima društva, da kontinuirano javno prati, propituje i kritikuje efekte njihovog rada i da u vezi s tim traži njihovu moralnu i političku odgovornost", kaže se u pismu.

Centar za promociju civilnog društva ne može prihvatiti reduciranje demokratije samo na pravo građana da na izborima biraju svoje predstavnike već će istrajati na njihovom pravu da u skladu sa zakonom i najvišim demokratskim principima budu aktivni učesnici u kreiranju javne politike o svim pitanjima koja se tiču njihovog svakodnevnog života.

"Ne možemo prihvatiti razgovor s vama i predstavnicima vaše Vlade koja je sve one koji su podržali mirne proteste građana, a naša organizacija je jedna od njih, javno okarakterisala kao anarhiste, organizatore nasilja, izazivače nereda, politikantske demagoge, monstruozne scenariste, čak i zavjerenike opasne po cijeli region..., iako smo bili prvi koji su osudili i pokušali spriječiti nasilničko ponašanje dijela učesnika mirnih protesta", stoji u pismu.

Centar za promociju civilnog društva će biti jedna od organizacija koja će u narednom periodu podržati široku građansku inicijativu za vašom ostavkom s funkcije premijera Kantona, stoji u pismu upućenom premijeru KS-a Samiru Silajdžiću.