BiH
0

Odgovor "Avaza" Zlatku Lagumdžiji

FENA
Pres-služba "Avaza" reagirala je danas u povodu saopćenja za javnost upućenog iz SDP-a BiH zatraživši od predsjednika ove stranke Zlatka Lagumdžije da odgovori na desetak "laganih" pitanja.

Iz Avazove Pres-službe u odgovoru upućenom Lagumdžiji se pitaju "zašto on (Lagumdžija) prešućuje da je 1993. godine na Igmanu uhapšena njegova grupa kriminalaca, koja je imala pun kofer njegovih ovlaštenja da sakuplja novac tobože za Armiju RBiH, koji je išao na njihove inozemne privatne račune".

  • U najnovijem saopćenju Centra za informiranje SDPBiH, Zlatko Lagumdžija bježi da odgovori na postavljena pitanja na prozaičan način bježanja od suštine polemike tako što naša pitanja naziva lažima, očajništvom i opet se poziva na lažni rezultat od 7:0", navode iz Pres-službe Avaza.

Iz Avazove Pres-službe pitaju Lagumdžiju: Da li je borce Armije RBiH nazvao četnicima, da li je njegova vlast montirala procese tzv. pogoreličkoj grupi, generalu Hamidu Bahti, Asimu Fazliću i drugim bh. patriotama; da li je njegova vlast u bescjenje prodala bosansko zlato i koliko je on na tome zaradio, da li su on i njegovi mediji Bošnjacima podmetnuli termin bijele evropske El-Kaide, i od Bošnjaka kao najveće žrtve, brojene sa 200.000 mrtvih i milion raseljenih, pokušali napraviti teroristički narod, da li je njegova vlast prodala bošnjačko oružje Izraelu, zašto ne poštuje sudsku presudu da građanki Mejri Knežević vrati stvari i umjetničke slike ukradene iz njenog stana, koliki je marketinški ugovor između njegove supruge i porodice Selimović i da li on umjesto nje za njih radi posao marketinga, koliki su bili prihodi "Ars Creative" dok je on bio na vlasti i koliki su sada; zašto je njgova vlast nezakonito isporučila "alžirsku grupu", zašto je sa svojom grupom ukrao 700.000 KM od studenata Ekonomskog fakulteta u Sarajevu; koji su mu bili motivi da rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću oduzme diplomatski pasoš i istovremeno ga da vladiki Kačavendi?

  • Dodatno mu postavljamo pitanje zašto odbija komentirati činjenicu da je njegova kriminalna grupa uhapšena na Igmanu 1993. godine, s nezakonitim ovlaštenjima koje je on potpisao da se tobože sakuplja novac za potrebe Armije RBiH, a ta ista armija ih je sve pohapsila. Može li pogledati u oči Tatjani Ljujić-Mijatović, tadašnjem članu Predsjedništva RBiH, koja je bila na čelu ratne komisije da ispituje njegov kriminal, i da li ju je možda zbog toga natjerao da ode iz SDP-a. Zašto tamo gdje su njegovi načelnici najskuplje gradske lokacije idu Selimovićima i slovenskom "Mercatoru" za bagatelne cijene. Da li bi Lagumdžija bio ljubazan da odgovori na pitanje da li problematiziranje "Avazove" skupo plaćene lokacije ima za cilj da kompromitira "Avaz" ili možda ugledne tuzlanske SDP-ovce, kojih se Lagumdžija boji kao mogućih protukandidata na sljedećem kongresu njihove partije, navodi se u Avazovom saopćenju.

Kako se dalje navodi, a što se tiče zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, "Avaz" je i kao novina i kao kompanija i kao vlasnik najljepših objekata u BiH sve napravio od nule i ništa nije otimao od građana, što je navika ratnoprofiterske porodice Selimović i njihovog portparola Lagumdžije.

  • Mi znamo šta smo sve napravili i šta je naš poslijeratni rezultat, a neka oni pokažu svoj. Izuzev korupcije, iza Lagumdžije nema ništa osim rezultata 6:0 u izgubljenim izborima, koliko ih je bilo od rata naovamo. Također, za 17 godina postojanja "Avaz" je imao desetine raznih finansijskih kontrola, od Porezne uprave, Finansijske policije, tužilaštava ili kontrole PDV-a. Nikada nije nađena nijedna pravna manjkavost ili kriminal", navodi se, između ostalog, u saopćenju.