BiH
0

Odgođeno suđenje Zdravku Mihaljeviću

FENA
Zbog nedolaska branitelja optuženog, advokata Duška Tomića, danas je u Sudu Bosne i Hercegovine odgođeno suđenje Zdravku Mihaljeviću, koji se tereti za zločin protiv čovječnosti na području Kiseljaka.

Novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 11. septembar.

Advokat Tomić je pisanim putem obavijestio Sud o tome kako iz objektivnih razloga nije u mogućnosti prisustvovati ročištu koje je bilo zakazano za danas.

Optužnica Zdravka Mihaljevića tereti da je u svojstvu komandanta jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) za posebne namjene „Maturice“, od aprila do juna 1993. godine sudjelovao i pomagao u progonu, ubistvima i mučenju bošnjačkog stanovništva na području općine Kiseljak.

Prema navodima optužnice, Mihaljević je 12. juna 1993. sudjelovao u napadu i uništenju sela Tulice, nakon čijeg je zauzimanja lišio života jednu osobu i navodno naredio razdvajanje muškaraca od žena.

Nakon toga je, kako se u optužnici navodi, s još nekoliko vojnika naredio grupi od više od 30 muškaraca da krenu u pravcu mjesnog groblja i, zajedno s još dva pripadnika svoje jedinice, lišio života sedam osoba iz te grupe. Ostali zarobljenici su navodno prebačeni u kasarnu u Kiseljak gdje su držani u nehumanim uvjetima do njihove razmjene.