BiH
2

Odgođeno suđenje Edinu Džeki

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Suđenje Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene u Jablanici i selu Trusina kod Konjica je odgođeno nakon što je zaštićeni svjedok U-4 izjavio da nije sposoban svjedočiti.

Svjedok U-4 je naveo da je “psihički bolestan čovjek”, te da ne može svjedočiti.

Ovaj svjedok je trebao svjedočiti u korist odbrane optuženog Džeke, nekadašnjeg vojnika odreda “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).

"Ja se ne sjećam ničega, maltene. Pijem tablete za smirenje svaki dan", rekao je on, te dodao da je posljednji put bio kod neuropsihijatra prije osam mjeseci.

Vasvija Vidović, braniteljica optuženog Džeke, kazala je da ostaje pri zahtjevu da ovaj svjedok bude saslušan.

"Mi ne bismo insistirali da nije izravni očevidac događaja koji je Džeki stavljen na teret", rekla je Vidović, istaknuvši da svjedok u ranijim izjavama nije spominjao da nije sposoban svjedočiti.

Šaban Maksumić, predsjedavajući sudskog vijeća, kazao je da će biti angažovan vještak neuropsihijatrijske struke koji će odlučiti da li je zaštićeni svjedok U-4 sposoban svjedočiti.

Džeki se sudi za ubistva Hrvata u Trusini počinjena 16. aprila 1993. godine. Na teret su mu stavljeni i zločini nad hrvatskim civilima i zarobljenicima počinjeni u Jablanici izvršeni tokom druge polovine 1993. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 10. decembra, kada će u svoju korist svjedočiti optuženi Džeko, prenosi Balkanska istraživačka mreža u BiH.