BiH
0

Odgođeno izjašnjavanje o Zakonu o zabrani negiranja holokausta, genocida i zločina protiv čovječnosti

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, useljeništvo, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH odgodila je na današnjoj sjednici izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti.

Član ove komisije Sadik Ahmetović izjavio je za Fenu da je predlagač ovog zakona Ekrem Ajanović bio na sjednici, a njegovo izlaganje je saslušano. Međutim, izjašnjavanje je odgođeno, jer ova komisija nije dobila mišljenje Ustavnopravne komisije Doma naroda.

  • Prema Poslovniku, moramo imati mišljenje ustavnopravnih komisija od oba doma Parlamenta. Imamo mišljenje Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma, ali ne i Doma naroda. Mi smo komisija oba doma i moramo imati izjašnjenje obje ove komisije, kazao je Ahmetović.

Ovaj zakon nije na dnevnom redu sutrašnje sjednice Zastupničkog doma, a Ahmetović očekuje da će kompletna komisijska procedura biti završena već za narednu sjednicu.

Ahmetović je također rekao da je u parlamentarnu proceduru upućen i Prijedlog kodeska ponašanja za zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ovim kodeksom propisuju se određene norme ponašanja za poslanike i delegate za vrijeme trajanja sjednice ili u vrijeme kada kao parlamentarci odlaze na zadatke po raznim osnovama.

  • Propisije se njihov način ponašanja, odjevanja... koji treba da ojača kredibilitet Parlamentarne skupštine BiH i time naše države, naglasio je Ahmetović.