Skupština KS
0

Odgođeno izjašnjavanje o zakonu o visokom obrazovanju

FENA
Izjašnjavanje poslanika Skupštine Kantona Sarajevo o Prijedlogu zakona o visokom obrazovanju KS-a odgođeno je za 31. decembar kada će biti održan nastavak danas započete 27. sjednice kantonalne Skupštine.

Rok za donošenje Zakona o visokom obrazovanju na nižim nivoima koji se trebao uskladiti sa odredbama okvirnog zakona na držanom nivou istekao je 15. augusta 2008. godine. Nakon usvajanja Nacrta tog zakona u martu ove godine u KS provedena je javna rasprava u kojoj je učestvovalo više od 150 subjekata.

Zakon o visokom obrazovanju KS-a koji je utvrdila kantonalna Vlada poslanicima Skupštine KS prezentirao je danas Safet Kešo, ministar obrazovanja i nauke KS-a.

Izmijenjena je organizacija rada univerziteta koji djeluju na teritoriji KS i to na način da dosadašnji fakulteti i akademije gube pravni subjektivitet i postaju organizacione jedinice integriranog univerziteta kao javne ustanove, kazao je Kešo.

Ovaj Zakon predviđa i Elaborat koji treba da se izradi a koji će pokazati koja vrsta integracija će biti provedena.

Predstavnici akademske zajednice i Rektorat Univerziteta trebali bi da do ponedjeljka 29. decembra dostave Vladi KS-a svoje sugestije na ovaj zakon.

Na nastavku sjednice Skupštine zakazanom za 31. decembra se može očekivati da bude potvrđen i kandidat za premijera KS-a i da se jasno definiraju rokovi do kada će biti imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo.

U skladu s Poslovnikom Skupštine KS-a, Klub SBiH je dostavio ime Besima Mehmedića kao kandidata za premijera Vlade KS, kazao je predsjedavajući kantonalne Skupštine Denis Zvizdić naglasivši kako će se on sa svojim zamjenicima Svetorazom Pudarićem i Ivicom Šarićem o tome očitovati, poslije povratka Ivice Šarića koji se nalazi na službenom putu.

Kolegij Skupštine KS-a u četvrtak će donijrti i odluku o kandidatu za premijera Vlade KS. Poslije toga će ta odluka ići na potvrđivanje Skupštini KS, kazao je Zvizdić.

Skupština KS na današnjoj sjednici donijela je Zakon o Fondu za zaštitu okoliša Kantona Sarajevo.

U obavljanju svoje djelatnosti Fond promiče ciljeve i načela zaštite okoliša radi postizanja sistematskog i cjelovitog očuvanja kvaliteta svih komponenti okoliša, očuvanja prirodnih zajednica i racionalnog korištenja prirodnih dobara, kao osnovnih uslova održivog razvoja, a sve u cilju postizanja osnovnog prava građana na zdrav okoliš.

“Sada su stvorene pretpostavke za sistematsko i cjelovito rješavanje svih problema u segmentu zaštite okoliša”, kazao je ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS Abid Jusić.

Za nastavak sjednice Skupštine Kantona Sarajevo 31. decembra odgođeno je i izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.