PSBiH
0

Odgođeno izjašnjavanje o zakonu o autorskim pravima

FENA
Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma PSBiH odgodila je izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o autorskom i srodnim pravima i Prijedlogu zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Oformljena je Radna grupa, koju čine tri predstavnika Ustavnopravne komisije, direktorica Instituta za intelektulano vlasništvo BiH, predstavnici drugih institucija nadležnih za provođenje spomenutih zakona i predstavnici medija.

Odlučeno je da Radna skupina do naredne sjednice Ustavnopravne komisije razmotri uložene amandmane na tekstove prijedloga zakona radi traženja kompromisnih rješenja, sukladno zaključku Doma sa 77. i 78. sjednice.

Podržan je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH čiji je predlagatelj Vijeće ministara BiH.

Članovi Komisije su podržali i Izvješće o provedbi zakona u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH za 2009. godinu te predložili Predstavničkom domu njegovo usvajanje.

Podržana je i Informacija i zaključak Vijeća ministara BiH o utvrđivanju odgovornosti unutar Ureda za razmatranje žalbi BiH kao i inicijativa poslanika Mirka Okolića da se na dnevni red jedne od sjednice Doma stavi točka dnevnog reda "Informacija o sklopljenim ugovorima o djelu ili radu u svim ministarstvima, direkcijama, agencijama i ostalim upravnim organizacijama BiH od 1. 1. 2007. do 12. 5. 2010.", saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.