Federalni parlament
0

Odgođeno izjašnjavanje o povjerenju Vladi FBiH

FENA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Parlament Federacije Bosne i Hercegovine još se neće izjašnjavati o predloženom opozivu Federalne vlade jer ona na današnjoj sjednici u Mostaru nije unijela u dnevni red inicijativu, poteklu iz Parlamenta, o izglasavanju nepovjerenja njenom sadašnjem sazivu.

Rok do kojeg Vlada treba da dostavi njeno mišljenje u Parlament je do 30 dana od podnošenja inicijative, a predsjedavajući Predstavničkog doma Fehim Škaljić ističe u izjavi za Agenciju Fena da je u ovom slučaju to do 11. februara.

Iz Predstavničkog doma ovih je dana najavljivana mogućnost vanrednog zasjedanja već naredne sedmice. Kao mogući termin spominjan je i ponedjeljak, ali pod uvjetom da se do tada izjasni Vlada, čiji stav, inače, ne utiče, nego ona, proceduralno, treba da dostavi mišljenje prije glasanja Parlamenta.

"I da ona to ne učini u roku do 30 dana, Parlament može glasati, ali treba da sačeka da rok prođe", pojašnjava Škaljić proceduru.

Inicijativu za izglasavanje nepovjerenja sadašnjem sazivu Vlade potpisalo je 56 od 98 poslanika Predstavničkog doma i 35 od 58 delegata Doma naroda.

Pokrenule su je stranke aktuelne parlamentarne većine - Socijaldemokratska partija BiH, Savez za bolju budućnost BiH i Hrvatska demokratska zajednica BiH te Hrvatska demokratska zajednica 1990.

Potpisnici traže da budući Vladin stranački sastav bude sukladan sastavu navedene "četvorke", odnosno sadašnje parlamentarne većine.

Nova većina na parlamentarnom nivou u Federaciji proglašena je ljetos nakon što je najuticajnija Socijaldemokratska partija BiH objavila raskid koalicije u Bosni i Hercegovini sa Strankom demokratske akcije.

U sadašnjem sazivu Federalne vlade, pak, još su ministri iz "stare" koalicije, koju su, osim tih dviju stranaka, činile i Narodna stranka "Radom za boljitak" te Hrvatska stranka prava.