Predstavnički dom FBiH
0

Odgođeno izjašnjavanje o platama

Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamenta FBiH odgodio je za srijedu razmatranje Prijedloga zakona o platama i naknadama u federalnim organima vlasti na vanrednoj sjednici danas u Sarajevu, javila je Federalna televizija.

Izjašnjavanje o prijedlogu odgođeno je na traženje Vlade, kako bi proučila predložene amandmane i izjasnila se o njima. Tekst zakona usvojio je Dom naroda, a u javnosti je negodovanje izazvala odredba prema kojoj bi zastupnici mogli uživati povoljne penzije nakon isteka mandata ako imaju 50 godina i 20 godina staža.

Članovi njihovih porodica dobili bi pravo na nasljeđivanje tih penzija.

Tu odredbu predložio je delegat Mika Lešić koji je, zbog toga, potom izbačen iz članstva Narodne stranke Radom za boljitak.

Ova Lešićeva intervencija je izazvala negodovanje javnosti jer se u sadašnjim ekonomskim i socijalnim prilikama u BiH doživljava kao izuzetna privilegija povlaštenim funkcionerima.

Zakon ne može stupiti na snagu ako ga ne odobri i Predstavnički dom, a predsjedavajući Safet Softić je krajem protekle sedmice izjavio da će učiniti sve što može u toj svojoj ulozi kako tekst ne bi dobio podršku ako njegov sastavni dio bude Lešićev amandman.