BiH
0

Odgođeno izjašnjavanje o denacionalizaciji

FENA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas u Sarajevu obavio raspravu o principima prijedloga zakona o denacionalizaciji, ali se nije izjašnjavao o njemu.

Dogovoreno je da se izjašnjavanje odgodi do naredne sjednice. Delegati iz srpskog naroda su tokom rasprave iznijeli niz primjedbi na predloženi zakon zbog kojih se danas nisu mogli izjasniti o njemu.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH koji se odnosi na uvođenje biometrijskih pasoša.

Također u prvom čitanju usvojen je i prijedlog Zakona o poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju.

Ciljevi ovog zakona su, između ostalog, da utvrdi okvir i mehanizme za jačanje konkurentnosti, kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te primjenu standarda koji su potrebni za ostvarivanje dinamičnijeg razvoja u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja. Jedan od ciljeva zakona je da utvrdi okvir i mehanizme koji su potrebni za pripremu pridruživanja i ulaska u Evropsku uniju i ispuni sve obaveze određene međunarodnim sporazumima u vezi sa sektorom poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja u BiH.

Delegati su u prvom čitanju usvojili i Prijedlog zakona o osnivanju zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Prema predloženom zakonu zavod će se izgraditi na utvrđenoj lokaciji u općini Istočna Ilidža. Sredstva za izgradnju zavoda osiguravaju se prvenstveno iz donacija te u budžetu institucija BiH te iz drugih sredstava, a Ministarstvo pravde i Ministarstvo finansija i trezora BiH vodit će aktivnosti usmjerene na osiguranju sredstava za izgradnju zavoda.

Među zakonima koji su usvojeni u prvom čitanju su: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o vijeću ministara BiH; Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o učešću pripadnika Oružanih snaga BiH, policijskih službenika, državnih službenika i ostalih zaposlenika u operacijama podrške miru i drugim aktivnostima u inostranstvu; Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakon o upotrebi i zaštiti naziva BiH te Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o odlikovanjima BiH.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o carinskoj politici vraćen je nadležnoj Parlamentarnoj komisiji na doradu.