BiH
0

Odgođeno donošenje odluke o statusu Kosova

FENA
Na sastanku Kontakt grupe i predstavnika Ujedinjenih nacija Marttija Ahtisaarija u Beču u petak je donesena odluka da se odgodi predstavljanje Ahtisaarijeva prijedloga konačnog rješenja za budući statusu Kosova.

Pozivajući se na saopćenje s tog sastanka, agencija Reuters je javila da je odluka donesena nakon što su su u Srbiji raspisani vanredni izbori.

"Nakon najave predsjednika Srbije Borisa Tadića da će parlamentarni izbori u Srbiji biti održani 21. januara, i nakon konsultacija sa članovima Kontakt grupe, odlučio sam predstaviti svoj prijedlog rješenja statusa Kosova, bez odgađanja, poslije parlamentarnih izbora u Srbiji", navodi se u Ahtisaarijevu saopćenju koje prenose novinske agencije.

Prema ranijim najavama iz Ahtisaarijeva ureda, on na sastanku nije namjeravao iznijeti konačni prijedlog o budućem statusu pokrajine, budući da rad na tome dokumentu još uvijek nije završen.

Bivši finski predsjednik, međutim, očekivao je da od predstavnika Kontakt grupe čuje komentare na ideje koje im je izložio na prethodnom sastanku.

Ahtisaari i njegov tim bi te ideje, prema planu, trebalo da uzmu u obzir pri izradi konačne verzije prijedloga budućeg statusa Kosova, koja će biti podnesena srpskoj i albanskoj strani, Kontakt grupi i Vijeću sigurnosti UN-a.

Diplomati su već nekoliko mjeseci govorili da bi odluka o Kosovu mogla biti odgođena za period nakon parlamentarnih izbora u Srbiji kako bi se izbjeglo jačanje ekstremnih nacionalističkih snaga i njihov mogući dolazak na vlast.

Formalno je, međutim, i dalje bio na snazi stav Kontakt grupe da status pokrajine treba biti riješen do Nove godine.

Albert Roan, zamjenik Marttija Ahtisaarija, najavio je u četvrtak je da bi Kontakt grupa mogla donijeti odluku o odgađanju ukoliko prije početka sastanka u Srbiji budu raspisani izbori.

Taj je uvjet ispunjen u petak ujutru objavom predsednika Srbije Borisa Tadića da će parlamentarni izbori biti održani 21. januara.

Prema njegovim riječima, na jednoj strani je bio State Department koji je insistirao da se na odgađanje može pristati samo ako se izbori u Srbiji održe do kraja decembra, dok je na drugoj strani Bijela kuća, odnosno savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost, smatrala da je odgađanje prihvatljivo i ako se izbori u Srbiji održe prije kraja januara.