Parlament FBiH
0

Odgođena rasprava o terminalima FBiH

FENA
Iako se to očekivalo tokom cijelog dana, Predstavnički dom u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, na današnjoj sjednici u Sarajevu nije obavio raspravu o informaciji komisije koju je formirao oktobra prošle godine sa zadatkom da istraži stanje u privrednom društvu Terminali Federacije BiH i da svoj nalaz o tome prezentira Parlamentu.

Izvještaj ove komisije je urađen i podijeljen u pismenoj varijanti poslanicima, ali predsjedavajući tog tijela Marinko Čavara je primijetio da prilikom otvaranja ove tačke dnevnog reda u parlamentarnoj sali danas nije bilo predstavnika Federalne vlade.

Zato je on zatražio, a ostali poslanici uvažili, da se rasprava o stanju u Terminalima odgodi jer, kako je Čavara primijetio, članovi Vlade treba da prisustvuju ovoj tački dnevnog reda, i to u ulozi Skupštine Terrminala.

Prethodno je Čavara naveo da je prema informacijama kojima on trenutno raspolaže, stečajni postupak u Terminalima Ploče već pokrenut, ali je to demantirao i nazvao "apsolutno netačnim" direktor Terminala u Sarajevu Ibrahim Bećirbregović, koji je također prisustvovao današnjoj sjednici u Federanom parlamentu. Tvrdnju o izostanku stečaja Bećirbegović je temeljio na tezi da je eliminirana prezaduženost Terminala i to zahvaljujući intervenciji Federalne vlade. Još je ustvrdio da će Terminali u Pločama ostati u vlasništvu Federacije i da će u narednih mjesec dana "krenuti ka boljem".

Izvještaj istražne parlamentarne komisije na čijem je čelu Marinko Čavara kompletiran je 20. maja i u njemu je, pak, konstatirano da je Vlada Federacije BiH dužna poduzeti sve raspoložive pravne i druge mjere na otklanjanju svih uočenih nedostataka.

"Posebno je potrebno u kontaktu s Vladom Republike Hrvatske pronaći najbolje rješenje za zaštitu interesa i vlasništva Federacije u Naftnim terminalima Federacije d.o.o Ploče", završna je konstatacija u izvještaju ove komisije.

Komisija je, rezimirajući svoje nalaze, konstatirala da se Vlada Federacije od početka nadležnosti nije odnosila spram Naftnih terminala kao prema strateškom interesu Federacije.

Nisu definirani ciljevi i strategija rada i razvoja Naftnih terrminala, također je jedan od zaključaka Komisije.

"U značajnom broju imenovanja članova upravljačkih struktura Naftnih terminala nisu vršena u skladu s važećim zakonskim propisima Federacije, zbog čega nekoliko godina Nadzorni odbor i Uprava Naftnih terminala Sarajevo nije bila registrirana sudski.

Nadležnost nad imenovanjima ima skupština društva koju čini Vlada, napominje ova komisija.

"Od utemeljanja Naftnih terminala FBiH, Nadzorni odbor i uprava bave se uglavnom Treminalima u Pločama, a do sačinjavanja ovog izvještaja, NTF ne raspolaže imovinom koja mu je Vladinim odlukama prenesena na korišćenje, odnosno nisu uknjižili niti unijeli u svoje poslovne knjige. Također, ne raspolažemo zvaničnom informacijom ko to korisiti", citat je iz izvještaja parlamentarne istražne komisije.

Novac iz dokapitalizacije Energopetrola d.d. Sarajevo (8,2 miliona KM) nije iskorišćen za obnovu i rekonstrukciju Terminala u Federaciji i Naftnih terminala u Pločama.

Društvo Naftni terminali Sarajevo od osnivanja do danas nije se počelo baviti registriranom djelatnošću tako da je prihod ostvarivan isključivo iz budžeta Vlade FBiH izuzev neznatnog prihoda od iznajmljenog prostora i uplaćene dividende iz Naftnih terminala d.o.o Ploče.

"Iz raspoloživih dokumenata, dobivenih informacija te izjava, Komisija zaključuje da je blokada računa NTF-a Ploče u 2010. godini, koja je i danas, uslijedila od Deltagripa London, ugovornog partnera terminala u Pločama.

Spomenuta blokada traje duže od 30 dana, a prema važećem zakonu Republike Hrvatske, nakon 60 dana blokade račluna, automatski se pokreće stečajni postupak", konstatirala je istražna komisija u Parlamentu Federacije BiH.

Uporedo s ovim njenim izvještajem, poslanicima Predstavničkog doma danas je dostavljen i pisani komentar privrednog društva Terminali Federacije u Sarajevu koji je potopisao direktor tog društva Ibrahim Bećirbegović.

Prema tom komentaru, izvještaj parlamentarne komisije je 'ekstenzivan i uopšten' te napisan jednostrano s namjerom autora da zamagle suštinu problema u Terminalima.

"To je recept koji je uz ispoljeno ponašanje upravljačkih struktura u periodu 2007.-2009., godina krčio put u definitvni nestanak Terminala FBiH", navedeno je u komentaru čiji je potpisnik Bećirbegović.

Izvještaj komisije nema potrebnu sistematičnost a ni hronologiju dešavanja. U njemu se preskače s teme na temu, a obuhvatio je opštepoznate stvari. Za razliku od toga nije posebno obradio statusno i kadrovsko poglavlje i problematiku u vezi s tim, problematiku poslovanja te kvalitetnije elaborirao finansijske pokazatelje.

Nije dao cjelovitu problematiku u vezi sa svim poduzimanim radnjama i poslovnim odnosima s Deltagripom London te njenim otvorenim namjerama dovođenja NTF-a Ploče u duničko ropstvo, a kasnije i totalno preuzimanje njegovih kapaciteta, što potvruje i rješenje suda u Dubrovniku od 25. maja ove godine koje je doneseno na prijedlog Deltagripa London kao povjerioca".

U komentaru privrednog društva Naftni terminalu u Sarajevu također je nevadeno da je izvještaj parlamentarne komisije rađen s ciljem da relativizira odgovornost Josipa Tomića, dosadašnjeg predsjednika i člana uprave Terminala u Pločama i da mu se 'stvori alibi za naredne sudske procese'.

"I na kraju, ističemo da se i zaključci, kao i ostali dio komisijinog izvještaja bave prošlošću i ne nude na osnovu utvrđenih nalaza konketne mjere i prijedloge za prevazilaženje dosadašnjih slabosti u radu Terminala, otklanjanje uzroka takvog stanja, kao i mjere za regulisanje naftne privrede u Federaciji BiH", navedeno je u komentaru privrednog društva Naftni terminali u Sarajevu koji je postpisao Ibrahim Bećirbegović.

Pored ova dva izvještaja, u Parlamentu je najavljeno da je i Federalna vlada dostavila svoj izvještaj za poslanike o mjerama koje je preduzimala u vezi s Naftnim terminalima pa će o ovoj temi, evidentno je, tek biti riječi u Predstavničkom domu.

Današnja sjednica ovog federalnog parlamentarnog nivoa je završena, datum naredne će biti poznat naknadno.