BiH
0

Odgođen početak suđenja Kličkoviću, Ostojiću i Drljači optuženima za ratne zločine

FENA
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je odgođen početak glavnog pretresa protiv Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljače, optuženih za zločin protiv čovječnosti, ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a novo ročište u ovom predmetu zakazano je za 8. maj.

Naime, današnjem ročištu se nije odazvao prvooptuženi Gojko Kličković koji je Sud obavijestio o tome da se ne želi pojaviti na pretresu te da se proces može voditi bez njegovog prisustva.

Sud je, u međuvremenu, prihvatio prijedlog Tužilaštva o spajanju predmeta Gojko Kličković, Jovan Ostojić i Mladen Drljača, s obzirom na to "da se radi o zločinima počinjenim na istom području, istim žrtvama i istim svjedocima".

Bivši premijer RS-a Gojko Kličković se tereti da je kao bivši funkcioner Srpske demokratske stranke (SDS) i komandant Kriznog štaba u Bosanskoj Krupi sudjelovao u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, između ostalog, u planiranju i pokretanju prisilnog preseljenja te progonu bošnjačkog stanovništva i napadima na civile.

Za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu, odnosno zločin protiv čovječnosti tereti se i Jovan Ostojić, koji je od jula do 31. decembra 1992. bio komandant 11. krupske lake pješadijske brigade vojske tadašnje srpske republike BiH.

Optužen je jer nije spriječio niti kaznio zločine koje su njegovi podređeni počinili u Školi “Petar Kočić”.

Kako se u optužnici navodi, trećeoptuženi Mladen Drljača je od početka aprila do 31. decembra 1992. godine bio, između ostalog, član Općinskog odbora SDS-a, te član Kriznog štaba tzv. srpske općine Bosanska Krupa. Tereti se za zločin protiv čovječnosti i zločine protiv civila i ratnih zarobljenika.