Vremenska prognoza
0

Odgođen dolazak proljeća u BiH

Piše: N. Jamaković
U većini gradova u BiH danas pada kiša, dok je u Sarajevu prestala još jutros. Do kraja dana u BiH možemo očekivati pljuskove s grmljavinom, a kiša će u višim predjelima prerasti u snijeg, potvrdila je za Sarajevo-x.com Ismira Ahmović iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Kad je riječ o Sarajevu, moguća je susnježica tokom noći, uslijed pada temperatura. Inače, na Bjelašnici od 11 sati pada snijeg. Dnevna temperatura u našoj zemlji kretat će se između osam i 20 stepeni, dodala je naša sagovornica.

"U utorak će biti pretežno oblačno i prohladno vrijeme. Također će biti susnježice, a u višim predjelima i snijega. Padavina će biti više u istočnom i centralnom dijelu zemlje, dok će u Hercegovini biti i sunčanih intervala. Jutarnje temperature će biti između dva i osam stepeni, a dnevne 7-15 stepeni Celzijusa", rekla nam je Ahmović.

Srijeda, ističe, već donosi ljepše i toplije vrijeme, iako će ujutro biti prohladno. Može se očekivati rast dnevnih temperatura, no, nažalost, to neće dugo trajati. Već u četvrtak će ponovo biti oblačno i prohladno, ponegdje s kišom. U Sarajevu će biti od dva do sedam stepeni Celzijusa.

Spomenimo i da je danas snijeg zabijelio gorske dijelove susjedne Hrvatske. U Lici je napadao, a raskvašenog ima i na autocesti, od Male Kapele do Gospića, dok se bijeli i na dijelu ceste Rijeka-Zagreb, između Oštrovice i Vrbovskog. Snijeg je pao i na Velebitu, a u skoro cijeloj Hrvatskoj, također, pada kiša. Vjetar otežava saobraćaj u priobalnim dijelovima Hrvatske, a Krčki most je zatvoren.