Fotografije zgrozile bh. javnost
0

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ / Oderane lisice uništene u kafileriji, počinitelj nepoznat

Piše: J. Hadžiahmetović
Fotografije oderanih lisica pronađenih u jednom od kontejnera u sarajevskom naselju Pofalići zgrozile su bh. javnost. Kako smo uspjeli saznati, njihova tijela odvezena su u kafileriju, gdje su i uništena.
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Prema riječima glasnogovornika Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Rad Ahmeda Đipe, osoba koja je ovo uradila je još uvijek nepoznata, a oderane lisice su po dojavi policije iz PU Novo Sarajevo odmah prebačene u kafileriju.

"Po dojavi policije iz PU Novo Sarajevo odmah smo poslali osobe iz kafilerije našeg preduzeća koje su preuzele leševe iz kontejnera i transportovale ih do sanitarne deponije Smiljevići u naselju Buća Potok, gdje su ubačeni u jame-grobnice i uništeni", potvrdio je Đipa za portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, odlaganje ovakvog otpada mora biti obavljeno uz nadzor veterinarske inspekcije, u protivnom je strogo kažnjivo.

"Građani plaćaju kaznu od 10 do 500 KM dok je kazna za pravne osobe od 500 do 3.000 KM. Osim toga, u gradske kontejnere ne smije se bacati ni farmaceutski otpad, akumulatori, baterije, ekplozivne naprave...", pojašnjava naš sagovornik.

Veterinar Milan Mihajlov je te noći pregledao mrtve lisice i, kako kaže, ovakva vrsta otpada nije smjela biti odložena na ovaj način.

"Problem Sarajeva i države je što nema više mjesta gdje bi se ovakav otpad spaljivao. Ne radi se samo o lisicama, psima i drugim uginulim životinjama, već i o animalnom otpadu iz mesnih industrija", kazao je Mihajlov za naš portal.

U Savezu lovačkih organizacija u BiH također su zgroženi fotografijama ubijenih životinja.

"Ovo nije slučaj koji bi napravio jedan lovac, jer se to kosi sa etičkim lovačkim kodeksom. Trebalo ih je pregledati, utvrditi kako su uhvaćene, da li su odstreljene, jer su lisice najveći prenosioci bjesnila. U toku sutrašnjeg dana imat ćemo više informacija", kazali su nam u Savezu lovačkih organizacija u BiH.

Glavna inspektorica za veterinarstvo u Kantonu Sarajevo Joka Hlubina kaže kako vjeruje da je ovo ipak čin nesavjesnih lovaca koji su ulovili lisice u šumi.