Sud BiH
0

Odbrana zatražila oslobađanje Radomira Vukovića

SRNA
Advokat Radivoje Lazarević zatražio je od Apelacionog vijeća Suda BiH da oslobodi njegovog klijenta Radomira Vukovića, koji je prvostepenom presudom osuđen na 31 godinu zatvora zbog počinjenog genodica.

Lazarević, koji je zatražio i da se Vukoviću ukine pritvor, tokom današnjeg iznošenja završnih riječi naveo je da Tužilaštvo u dokaznom postupku nije dokazalo da je optuženi Vuković učinio krivično djelo genocid, kako je to definisano u optužnici, te da je evidentno nepostojanje dokaza koji bi upućivali na takvu odgovornost.

Ovom prilikom Lazarević je istakao da od svih dokaza tokom dokaznog postupka, jedino svjedok D-5 optužuje Vukovića i Tomića za genocid, te Sudskom vijeću pokušao ukazati na nedosljednosti, propuste i nesigurnost ovog svjedoka u iznošelju događaja i grešaka oko ličnosti koje su učestvovale u određenim događajima.

"Nemoguće je da se na bazi izjava jednog svjedoka donosi osuđujuća presuda tog obima, a radi se o dugotrajnoj kazni zatvora. Za takvu jednu presudu neophodno je postojanje više dokaza koji bi potvrdili izjave svjedoka D-5, koji jedini optužuje oba optužena u ovom predmetu", naveo je Lazarević.

Advokat nije sporio činjenicu da je Vuković bio pripadnik Drugog odreda Specijalne policije MUP-a Republike Srpske (RS) iz Šekovića i da je učestvovao u operacijama oko Srebrenice, ali je osporavao da je ubio ljude u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine, kako je to prikazano u optužnici.

Lazarević je podsjetio Apelaciono vijeće da je u periodu dešavanja koja se Vukoviću stavljaju na teret njegov komandant bio Ljubiša Borovčanin, protiv kojeg je za isti događaj vođen postupak u Hagu.

"Borovčanin, koji je četiri ranga iznad Vukovića, nije osuđen za genocid i pravosnažno je osuđen na 17 godina zatvora, dok je moj klijent prvostepenom presudom osuđen na genocid i dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 31 godine. Mislim da tu nešto nije uredu", naveo je Lazarević.
Obraćajući se Apelacionom vijeću Suda BiH, Vuković je izjavio da je, čitajući izjavu svjedoka D-5, pomislio da ga je on, zbog tvrdnje o tome kako je izgledao 1995. godine, sa nekim zamijenio.

"Onda sam shvatio da sam u velikim problemima jer protiv mene govori čovjek koji nema ni časti, ni morala. Zamolio sam prvostepeno Sudsko vijeće da utvrdi vjerodostojnost fotografija iz tog perioda na kojima se vidi kako sam izgledao i kao odgovor dobio pitanje - ko bi to platio? Znači, ako nemam para, treba me osuditi", naveo je Vuković.

On je izrazio nadu da će Apelaciono vijeće cijeniti dokaze koje je odbrana iznijela i da neće dozvoliti da prevagnu laži kao u prvostepenom postupku, ističući da bi to bila nagrada zločincima, a velika nepravda oštećenim.

Sutra će pred Apelacionim vijećem Suda BiH advokat Petko Pavlović iznijeti završne riječi u slučaju njegovog klijenta Zorana Tomića, koji je, kao i Vuković, prvostepenom presudom osuđen na 31 godinu zatvora zbog počinjenog genocida.

Vuković i Tomić terete se da su kao pripadnici Drugog odreda Specijalne policije MUP-a Republike Srpske iz Šekovića učestvovali u ubistvu oko 1.000 zarobljenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici 13. jula 1995. godine.

Sud BiH izrekao je 22. aprila prvostepenu presudu, kojom su Vuković i Tomić proglašeni krivim za genocid i osuđeni na po 31 godinu zatvora. Ovu presudu Apelaciono vijeće ukinulo je 11. maja i odredilo održavanje novog pretresa.