Osuđen zbog genocida u Srebrenici
0

Odbrana traži prijevremeno puštanje na slobodu Milana Gvere

SRNA
Milan Gvero (Foto: AP)
Milan Gvero (Foto: AP)
Odbrana generala Vojske Republike Srpske (VRS) Milana Gvere zatražila je od predsjednika Haškog tribunala Patrika Robinsona da izda nalog za Gverino prijevremeno puštanje na slobodu, jer je odslužio više od dvije trećine kazne, objavljeno je danas u ovom sudu.

U zahtjevu odbrane se podsjeća da, u skladu sa pravilima Tribunala, osuđeni stiču pravo da budu pušteni na slobodu nakon što odsluže dvije trećine kazne, te da je taj uslov u slučaju Gvere premašen, jer je u pritvoru proveo 82 posto ukupne kazne.

S obzirom da je Gveri u nekoliko navrata odobravano privremeno puštanje na slobodu, on je na dan izricanja presude u pritvoru bio ukupno 1.494 dana, a na dan predaje zahtjeva 1.499 dana, odnosno četiri godine i 39 dana.

Gvero je zbog učešća u zločinima u Srebrenici, kao tadašnji pomoćnik komandanta za moral, pravna i vjerska pitanja Glavnog štaba VRS, 10. juna osuđen na pet godina zatvora, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru UN u Hagu, gdje se nalazi od 24. februara 2005. godine, nakon što se dobrovoljno predao. 

U prilog zahtjevu, odbrana ukazuje i na Gverino starosno doba i zdravstveno stanje, koje je u ranijim prilikama bilo razlog za privremeno oslobađanje, kao i na činjenicu da nijedna strana u postupku nije uložila žalbu na presudu.