BiH
0

Odbrana Predraga Kujundžića saslušala Bogdanovića

FENA
Odbrana Predraga Kujundžića saslušala je Srđana Bogdanovića, bivšeg pripadnika Vojne policije, odjeljenja Preslica, koji je rekao da mu je optuženi bio komandir 1992. godine.

Svjedok je također rekao da u maju, junu i julu 1992. godine nije bio u selima Grapska i Bukovačke Čivčije, općina Doboj, te da nikada nije ulazio u “Perčin disko”, prenosi BIRN - Justice Report.

Državno tužilaštvo smatra da je Predrag Kujundžić zvani Predo, komandujući jedinicom “Predini vukovi”, učestvovao u ubistvima, silovanjima, te fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata zatočenih u “Perčinom disku”.

Također je optužen za sudjelovanje u napadima na sela Bukovačke Čivčije i Grapska.

“Otišli smo u Grapsku 10. maja 1992. godine da obezbijedimo komandu veze. Nismo ulazili u selo, stajali smo samo na ulazu, kod džipa sa vezom. Kujundžić je sve vrijeme bio s nama. Onda je počelo granatiranje muslimanskih položaja, i nakon dva-tri sata oni su se predali. Naša jedinica nije učestvovala u dejstvima”, rekao je Bogdanović.

Prema riječima ovog svjedoka, zadatak Vojne policije obično je bila pratnja vojnih konvoja i municije, te je jednom takvom prilikom u maju 1992. godine povrijeđen Kujundžić.

“Otišao je u bolnicu i bio je prilično dugo tamo. Poslije se nismo baš viđali, nije bio u jedinici. Koliko znam, bio je sekretar auto-moto društva”, ispričao je Bogdanović, te dodao da se Kujundžićeva jedinica nikada “zvanično” nije zvala “Predini vukovi”, nego je taj naziv nastao nakon što je “jedan dobojski muzičar” napravio istoimenu pjesmu za “naše poginule borce”.

Na ovom ročištu iskaz je dao i Pero Tubić, koji je, kao pripadnik interventnog voda pri Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), učestvovao u “deblokadi puta” u selu Grapska.

“To je bilo 10. maja 1992. godine. Kada smo stigli, naša jedinica je pridodata sastavu Teritorijalne odbrane Koprivna, kojom je komandovao neki Luis. Oko osam ujutro smo krenuli u Grapsku, a oko 11 ili 12 sati je počeo artiljerijski napad. Kad je to prestalo, obaviješteni smo da je došlo do povlačenja vojske i da je krenula predaja”, ispričao je Tubić.

Svjedok je još rekao da se krajem maja 1992. godine pridružio jedinici Vojne policije kojom je komandovao Predrag Kujundžić, ali je istakao da je optuženi tada bio na bolovanju, da je samo povremeno, u civilnoj odjeći, dolazio u jedinicu “da se pozdravi s ljudima”.

Također je rekao da ga je samo jednom vidio u uniformi.

Tužilaštvo je tokom unakrsnog ispitivanja svjedoku pokazala fotografije snimljene 22. juna 1992. godine, na kojima je Predrag Kujundžić u uniformi Vojne policije.

Odbrana je još saslušala Obrena i Božu Lazića, koji su govorili o zarobljavanju civila srpske nacionalnosti u selu Grapska.

Obren Lazić je ispričao kako je 9. maja 1992. godine razgovarao sa Muradifom Bešićem, predsjednikom Kriznog štaba, koji mu je rekao da će “teći potoci krvi moga i tvoga naroda”, te da drži zarobljeno oko 50 civila.

Među zarobljenima je, kako kaže, bio i svjedok Božo Lazić, tadašnji saobraćajni policajac, koji je ispričao da su, nakon što su proveli skoro čitav dan u podrumu jedne zgrade, zarobljenici razmijenjeni istu noć “u naoružanoj pratnji”.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. novembar 2008., kada će odbrana saslušati nova četiri svjedoka.