BiH
0

Odbrana Momčila Perišića predala žalbu na presudu

SRNA
Momčilo Perišić (Foto: Reuters)
Momčilo Perišić (Foto: Reuters)
Odbrana nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije (VJ) Momčila Perišića predala je danas žalbu na presudu kojom je on u Haškom tribunalu proglašen krivim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH i osuđen na 27 godina zatvora.

Odbrana u svom podnesku navodi 17 osnova za žalbu, a od žalbenog vijeća traži da poništi prvostepenu presudu i proglasi ga da nije kriv ili, alternativno, da ublaži kaznu od 27 godina kao "očigledno nerazumnu".

Perišić je većinom glasova proglašen krivim za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih djela, napada na civile i progona u Sarajevu i Srebrenici, kao i za propust da kazni potčinjene odgovorne za granatiranje Zagreba u maju 1995. godine. 

Prvostepena presuda donesena je uz suprotno mišljenje predsedavajućeg sudije Džastisa Molotoa, koji smatra da Perišićeva krivica nije dokazana. 

Sudije su Perišića jednoglasno oslobodile odgovornosti nadređenog za propust da spriječi zločine i kazni počinioce zločina u Sarajevu i Srebrenici, zaključivši da on nije imao efektivnu kontrolu nad komandantom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), generalom Ratkom Mladićem.