Nastavljeno suđenje za genocid
0

Odbrana Franca Kosa prezentirala materijalne dokaze

FENA
Na suđenju četverici optuženih za genocid u Srebrenici, odbrana Franca Kosa prezentirala je materijalne dokaze koji se odnose na funkcioniranje Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), te sakrivanje podataka o dešavanjima u Srebrenici 1995. godine.

Odbrana prvooptuženog Kosa u spis je uložila više od 40 materijalnih dokaza koji se uglavnom odnose na osnivanje, funkcioniranje i akcije Desetog diverzantskog odreda za vrijeme dešavanja u Srebrenici 1995. godine.

Duško Tomić, branilac Kosa, prezentirao je dokument koji je, kako je kazao, nađen u kući Milorada Pelemiša, nekadašnjeg komandanta tog odreda.

"Iz ovog dokumenta vidi se da naredbe ne mogu biti odbijene, da u Odredu postoji jedno lice koje vodi računa o drugima, a to je na Branjevu, zaključujemo, bio Brane Gojković. Iz dokumenta vidimo ko su bili komadiri četa, te sve akcije Odreda. Ovaj dokument je nedavno korišten u jednoj televizijskoj emisiji kada je Pelemiš davao intervju", rekao je branilac Tomić.

Kosa Tužilaštvo BiH, zajedno sa Stankom Kojićem, Vlastimirom Golijanom i Zoranom Goronjom, tereti za ubistvo više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici (općina Zvornik).

U optužnici je navedeno da je Kos tada bio komandir jednog voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Odbrana je prezentirala više dokumenata kojima, kako je naglasila, želi dokazati da su nakon rata vršene aktivnosti kako bi se sakrila istina o onome što se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. godine.

"Prezentujemo dokument Državne bezbjednosti Srbije koji govori o djelovanju ljudi iz Desetog diverzantskog odreda, te o novom komandantu koji nastavlja sa prikrivanjem istine o Srebrenici", kazao je branilac Tomić.

Dokument o snimicima iz Srebrenice, koji je sačinila Državna bezbjednost Republike Srbije, odbrana Kosa je također uložila, naglasivši kako se iz sadržine dokumenta "vidi ko je naređivao snimanja i šta se snimalo".

Prezentovani su i snimci lokacija masovnih grobnica i mjesta pogubljenja na području Srebrenice, sačinjeni od 5. do 17. jula 1995. godine.

Odbrane Kojića, Golijana i Goronje o dokazima odbrane prvooptuženog izjasnit će se na narednom ročištu.

Sudsko vijeće je udaljilo drugooptuženog Kojića iz sudnice nakon što je uputio psovku advokatu Tomiću, prenosi BIRN - Justice Report.

Naredno suđenje zakazano je za 17. april ove godine, za kada je planirano saslušanje optuženog Kojića.