BiH
18

Odbrana Fahrudina Radončića tražila održavanje statusne konferencije, Sud BiH odbio

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zakazani početak glavnog pretresa u predmetu Fahrudin Radončić i drugi, koji je zakazan za 30. mart neće se pomjerati, iako je to bila želja odbrane. Advokat Fahrudina Radončića Asim Crnalić za Klix.ba je potvrdio da je odbrana tražila održavanje statusne konferencije, ali je Sud BiH to odbio.

"Početak glavnog pretresa u predmetu protiv Fahrudina Radončića i drugih održat će se prema ranije utvrđenom rasporedu i to se neće mijenjati", istakli su za Klix.ba iz Suda BiH.

Nešto ranije Crnalić je ipak izjavio da će tražiti održavanje statusne konferencije gdje bi se stranke prije svega trebale dogovoriti o nespornim detaljima, ali i o rasporedu suđenja i svjedočenju.

"Mi smo poslali zahtjev za održavanje statusne konferencije, ali smo dobili informaciju od Sudskog vijeća da se zahtjev odbija, jer održavanje takve konferencije nije neophodno, ali i zbog ekonomičnosti i hitnosti postupka, s obzirom da se Radončić nalazi u pritvoru. Ja u zahtjevu nisam ni naglasio da je neophodna statusna konferencija, ali to je svakako pravo Suda", kazao je Crnalić.

Prvooptuženi Radončić ali i drugooptuženi u tom predmetu Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić ranije su se izjasnili da nisu krivi.

U optužnici se navodi da je Fahrudin Radončić rukovodio organizovanom skupinom ljudi, koji su u vremenskom periodu od 14. decembra 2015. godine do 12. januara 2016. godine počinili niz kaznenih dijela.

Početak glavnog pretresa pred Odjelom II Suda BiH počet će u srijedu u 13 sati.