BiH
3

Odbrana Delimustafića i drugih: Tužilaštvo KS sve zasniva na pretpostavkama

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Tužilaštvo KS zatražilo je od Kantonalnog suda u Sarajevu produženje mjere pritvora za Aliju Delimustafića, Jusu Škrijelja, Lejlu Cerić i Suadu Hadžić koji su uhapšeni u akciji Pravda, a tereti ih se za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima zloupotrebe položaja, povrede zakona od sudije, pranja novca i prevara.

Tužioci su istakli kako ovu mjeru traže iz istih razloga zbog kojih su prvobitno zatražili i mjeru pritvora, što je između ostalog opasnost od bjekstva i utjecaja na svjedoke.

"Nevjenčana supruga Alije Delimustafića je otputovala na Tajland poslije lišavanja slobode njenog nevjenčanog supruga, a osumnjičeni Delimustafić je također imao rezervisanu avionsku kartu za Tajland, gdje je trebao otputovati krajem novembra. Produženje mjere pritvora tražimo i zbog toga što se iz dana u dan istraga širi i svaki dan se pojavljuju podaci o novim lokacijama za pretres", kazali su tužioci.

Kao nove dokaze naveli su hapšenje tužioca Džemala Karića koji je, kako navode, otkrivao informacije osumnjičenima o istrazi, te svjedoke koji su kazali kako je Lejla Cerić, uposlenica Općine Stari Grad, istjerala 13 osoba iz svojih stanova. Također, postoje novi dokazi i za Suadu Hadžić, bivšu pravobraniteljicu Općine Stari Grad, koji ukazuju da je oštetila veliki broj ljudi svojim radnjama.

Tužioci su zatražili produženje mjere pritvora i zbog novih svjedoka koji tek trebaju biti saslušani. Istakli su da je Delimustafić pokazao spremnost za prikrivanje dokaza jer je, kako navode, odnio nekoliko torbi s dokumentacijom u garažu Juse Škrijelja, a prilikom hapšenja odbacio dva mobitela. Spomenuto je ponovo kako su kod njega pronađeni lična karta i pasoš na ime Sadik Kauklija. Međutim, kako je Delimustafićev advokat Senad Pizović rekao, Tužilaštvo nije naglasilo da se na njima ne nalazi lice njegovog branjenika te da Sadik Kauklija zaista postoji, ali se Tužilaštvo KS nije bavilo time.

Spomenuli su i nekoliko presretnutih razgovara za koje su kazali da potvrđuju osnovanu sumnju da je ova grupa organizirano djelovala u činjenju navedenih krivičnih djela.

"Tužilaštvo je napravilo cirkus i spektakl od predmeta da se svi plaše uzeti raditi ovaj predmet. O prijedlogu za produženje pritvora saznali smo iz medija, nama je dostavljen u četvrtak, a trebao je biti dostavljen pet dana ranije. Zamolio bih sud da sudi na osnovu činjenica, a ne na osnovu imena i prezimena i funkcija. Odbrana se ne smije ignorisati", rekao je Pizović dodavši kako smatra da ne postoji razlog za produženje mjere pritvora njegovom klijentu.

Istakao je kako Tužilaštvo KS nije dokazalo da je Delimustafić rukovodio navodnom organizovanom grupom i kako su mu ti članovi podređeni.

"Ne navode ko je organizator, ko su članovi i slično. Tvrde da je moj branjenik šef mafije, a poslije navode kako članovi ove grupe još nisu identifikovani. Nema osnovane sumnje jer se sve temelji na presretnutim razgovorima i iskazima saučesnika. Moj branjenik nije službena osoba u FBiH, nije konkretizovano kako je prao novac, a stavlja mu se na teret mijenjanje regulacionog plana Marijin-Dvor a ne spominju da u izmjenama regulacionog plana imaju pravo učestvovati svi građani", naglasio je Pizović.

Odbrana svih osumnjičenih naglasila je kako im nisu dostavljeni dokazi protiv njihovih branjenika, kao ni dozvola suda da mogu prisluškivati njihove razgovore, zbog čega sumnjaju u zakonitost presretnutih razgovora.

Izet Baždarević, advokat Suade Hadžić, kazao je da se njegova branjenica spominje samo dva puta i to u presretnutim razgovorima, ali u vrijeme kada je bila advokatica. Istakao je kako je riječ o finoj osobi s besprijekornom prošlosti te da upravo zbog toga ne bi došlo do uznemirenja javnosti ako bude puštena na slobodu, kako Tužilaštvo tvrdi.

"Upoznata sam samo o 10 posto svari koje se ovdje spominju. Kao javni pravobranilac naslijedila sam ugovore od prethodnog pravobranioca i samo sam primjenjivala odluke. Meni se ne može stavljati na teret da sam zaključila štetne ugovore. Sve se to može pronaći u dokumentaciji općine i suda", rekla je Hadžić.

Sudu se obratio i Delimustafić koji je rekao kako od svih osumnjičenih poznaje samo Škrijelja koji mu je partner i da je Zorana Lončara slučajno upoznao u objektu Monik prije dva mjeseca.

"Bivši glasnogovornik FUP-a mi je nudio nagodbu dva puta da bi uhvatio Lejlu Fazlagić. Oteli su mi kredit, sad mi otimaju i imovinu", rekao je Delimustafić.

Advokat Juse Škrijelja Bojan Vuković kazao je kako tužilaštvo na kondicionalu (osobe koje bi mogle, moći će i sl.) temelji oduzimanje jednog od osnovnih ljudskih prava - slobode.

"Svi ugovori koje on ima su ovjereni, plaćen je porez, uknjiženo sve i ne radi se o zelenaškim ugovorima jer su svi potpisali ugovore dobrovoljno. Ne postoji opasnost da će moj klijent pobjeći. On je bolestan i potrebno je da ide kući", rekao je advokat Vuković.

Advokatica Lejle Cerić Vasvija Vidović kazala je kako Tužilaštvo KS vrši teško kršenje ljudskih prava osumnjičenih.

"Ovdje je izgleda važnije da javnost bude obaviještena prije suda i odbrane (o prijedlogu produženje mjere pritvora, op.a.). Ne navode nijedan konkretan dokaz da postoje opći uslovi za produženje pritvora mojoj branjenici. Tužioci se pozivaju na telefonski razgovor između Zorana Lončara i Lejle Fazlagić, u kojem se navodi kako imaju problem s Cerić jer stvara paniku da će je Lončar prevariti. Tužilaštvo zasniva osnovanu sumnju na razgovoru drugih dviju osoba. Sumnjamo u zakonitost presretnutih razgovora jer nam nisu dostavili naredbu suda za provođenje istražnih radnji. Ne postoji dokaz da je Cerić ostvarila imovinsku korist", kazala je Vidović.

Istakla je kako ne postoji opasnost da njena klijentica ponovi krivično djelo jer je suspendovana i optužila je Tužilaštvo da ne poštuje pretpostavku da je svako nevin dok se ne dokaže suprotno.

"Već 35 godina radim u interesu općine. Ja nisam Općina Stari Grad i sve odluke donosi Općinsko vijeće koje ima 31 vijećnika. Sve sam radila prema presudama suda", kazala je Cerić.

Odbrana je zatražila određivanje mjera zabrane. Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijet će odluku naknadno.