BiH
21

Odbornici SO Srebrenica smatraju neprimjerenim način hapšenja i privođenja

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odbornici Skupštine Opštine Srebrenica u nastavku 20. sjednice ocijenili su da je trenutna bezbjedonosna situacija i sigurnost građana u Srebrenici narušena.

Osudili su napad na Policijsku stanicu Zvornik, a također smatraju neprimjerenim način hapšenja i privođenja građana Srebrenice.

Pozvali su nadležna tužilaštva u BiH da zbog senzibiliteta života u Srebrenici akcije koje provode - provode transparentno i bez zastrašivanja, a građane Srebrenice i BiH pozvali da unatoč kompliciranoj situaciji ostanu mirni i dostojanstveni, da se uzdrže od svih vidova ekstremizma kako bi zajedno prevazišli ovu situaciju.

Odbornici su od MUP-a RS i drugih nadležnih struktura zatražili informacije o provedenoj istrazi i hapšenju građana na području opštine Srebrenica, pozvali građane Srebrenice, RS i BiH da se u cilju suživota suzdrže od svih vrsta radikalizma i ekstremizma i po tom osnovu uznemiravanja drugog i drugačijeg.

Pozvali su i agencije za zaštitu i provođenje zakona da svoj posao rade u skladu sa definisanim pravilima i traže da se Forum bezbjednosti Opštine Srebrenica sastane što hitnije i raspravlja o posljednjim događajima.

Odbornici su osim o aktuelnoj političko-bezbjedonosnoj situaciji u opštini raspravljali i o Planu upisa učenika u prvi razred JU Srednjoškolski centar Srebrenica te Izvještajima javnih ustanova.