BiH
167

Odbor izglasao dobitnike Šestoaprilske nagrade, konačna odluka 9. marta

Piše: E. S. H.
Mirsad Fazlagić, Milomir Kovačević Strašni, Hadžan Konjo i Sanela Ljumanović
Mirsad Fazlagić, Milomir Kovačević Strašni, Hadžan Konjo i Sanela Ljumanović
Članovi Odbora Gradskog vijeća Grada Sarajeva za dodjelu Šestoaprilske nagrade su na današnjoj sjednici izglasali imena za dodjelu Šestoaprilske nagrade. Nakon prvog kruga glasanja uslijedit će i drugi sastanak, a konačnu odluku o dobitnicima će donijeti Vijeće Grada Sarajeva 9. marta, potvrdio je za Klix.ba profesor Velija Katica koji je u odboru za dodjelu Šestoaprilske nagrade.

Prijedloženo je da Šestoaprilske nagrade dobiju Mirsad Fazlagić (sport), Milomir Kovačević Strašni (kultura) i Hadžan Konjo (zdravstvo i socijalna zaštita), dok je za dobitnika kolektivne nagrade predloženo Udruženje "Obrazovanje gradi BiH" koje vodi Jovan Divjak.

Komisija za izbor imenovanje Gradskog vijeća na svojoj sjednici utvrdila je i prijedlog da ovogodišnji dobitnik "Ključa Grada Sarajeva" bude visoki predstavnik Valentin Inzko, a dobitnice "Sarajevske pahuljice" Irma Juhić (učesnica Specijalne olimpijade), te učiteljice Sanela Ljumanović i Anisa Šetkić Sendić, koje su zbog gluhonijemog učenika cijeli razred naučile znakovni jezik.

"Prvi krug glasanja je prošao, tako da ćemo u ponedjeljak imati finalni sastanak i imena koja definitivno idu u proceduru. Ni to nije kraj, konačnu odluku donosi Vijeće. Do sada je Vijeće Grada Sarajeva samo potvrđivalo odluke Odbora, a sada se sve može promijeniti. Glasanje će biti tajno, a konačne odluke su 9. marta", pojasnio nam je profesor Velija Katica.

Još jednu sjednicu Odbor će održati 29. februara, kako bi bile pripremljene odluke o dobitnicima koje će vijećnici izglasati na sjednici planiranoj za 9. mart.