BiH
0

Odbijeno potvrđivanje optužnice u predmetu "Gaši i drugi"

FENA
Kantonalni sud Sarajevo nije potvrdio optužnicu u predmetu "Muhamed Ali Gaši i drugi", saznaje Fena u Kantonalnom sudu. U Sudu, međutim, nisu mogli komentirati razloge zbog kojih je odbijeno potvrđivanje optužnice u ovom predmetu.

Kantonalni tužitelj Oleg Čavka potvrdio je Feni da je Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo u srijedu dostavljeno rješenje kojim se odbija potvrđivanje optužnice u predmetu "Gaši i drugi", a koja je 30. juna upućena Kantonalnom sudu na potvrđivanje.

Prema njegovim riječima, u obrazloženju tog rješenja navedeno je kako iz teksta optužnice ne proizilazi da su se osumnjičeni udružili kao zločinačka organizacija.

Stoga je Kantonalno tužiteljstvo dostavilo novu optužnicu na ponovno potvrđivanje.

Zakonski rok za potvrđivanje optužnice je osam dana.

Prema optužnici koju je nakon višemjesečne istrage podiglo Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, Muhamed Ali Gaši, Aziz Gaši, Mirso Krasnić, Amir Kasumić, Engin Proho, Muharem Čaušević, Edin Hot i Sinan Ljuca terete se za krivično djelo zločinačke organizacije iz člana 342 stav 3. KZ F BiH.

Kako se u optužnici navodi, optuženi su u sklopu spomenutog djela (zločinačka organizacija) počinili krivična djela iznude, sprječavanja dokazivanja, ugrožavanja sigurnosti, protupravnog zauzimanja nekretnina od općeg značaja, prevare, oštećenja tuđe stvari, bespravne izgradnje, pranja novca, zelenaštva, pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela, a Muhamed Ali Gaši i krivično djelo ubistva s poticajem, počinjenih u periodu od 2004. do prve polovine januara 2008. godine.

Tužilaštvo je predložilo da se prema optuženom Muhamedu Ali Gašiju i Azizu Gašiju shodno članu 114 i 115 KZ F BiH primjeni mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene počinjenjem krivičnog djela.

Također je predloženo da se prema optuženima produži mjera pritvora.