Sud BiH
0

Odbijeni prigovori na optužnicu protiv Bičakčića i Čovića

SRNA
Sud BiH
Sud BiH
Sud BiH odbio je danas prigovore odbrane na optužnicu kojom Tužilaštvo BiH tereti nekadašnjeg premijera Federacije BiH Edhema Bičakčića i njegovog zamjenika i ministra finansija Dragana Čovića za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, čime je federalni budžet oštećen za nekoliko miliona KM.

Ovom odlukom Sud BiH potvrdio je svoju nadležnost za vođenje procesa, što je bio jedan od tri glavna prigovora koje su u srijedu podnijeli advokati Žarko Bulić i Zdravko Rajić, potvrđeno je Srni iz Suda BiH.

Druga dva prigovora odnosila su se na pitanje imuniteta od krivičnog gonjenja optuženih, odnosno dokaza na osnovu kojih je zasnovana optužnica. 

Optužnica Tužilaštva BiH tereti Bičakčića i Čovića da su kao premijer i ministar finansija F BiH, bez odluke Vlade, 18. januara 1999. godine donijeli i potpisali odluku o rasporedu sredstava iz budžeta za 1999. godinu za stambena pitanja, kojom je iz sredstava tekućih rezervi odobreno 3,2 miliona KM za rješavanja stambenih pitanja zaposlenih u zakonodavnim, izvršnim i sudskim vlastima.

 U optužnici se navodi da su potom, 20. januara, donijeli i potpisali i odluku o rasporedu sredstava budžeta za 2000. godinu za istu namjenu, kojom je iz sredstava rezervi, odobreno 4,6 miliona KM na osnovu čega su kupovani, adaptirani ili opremljeni stanovi za pedesetak osoba.