Vijeće naroda RS
0

Odbijeni amandmani Bošnjaka na Zakon o referendumu u RS

FENA
Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi u RS-u, na koji je Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS-a stavio veto, bit će predmet usaglašavanja na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a.

Tako je odlučeno nakon što danas na sjednici Vijeća naroda RS-a nisu prihvaćeni amandmani Kluba Bošnjaka, koji je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon.

Njihovih sedam amandmana nisu dobili podršku većine klubova.

Predsjedavajući Vijeća naroda RS-a Dževad Osmančević je precizirao da Klub Srba i Klub ostalih nisu dali podršku ni jednom amandmanu, dok je Klub Hrvata dao podršku za dva amandmana.

"Ključni amandmani predloženi od Kluba Bošnjaka odnosili su se na problematiku preciznog određivanja u Zakonu o referendumu i građanskim inicijativama onih pitanja ’zabranjenih’ za predlaganje, a to su pitanja koja se odnose na suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost i međunarodni subjektivitet BiH“, podsjetio je Osmančević.

Amandmani su se odnosili i na organe koji treba da provode referendum, na zatjev da, uz Narodnu skupštinu, o zakonu i referendumskim pitanjima odlučuje i Vijeće naroda RS-a, te na zahtjev da i mjesna zajednica ima pravo odlučivanja putem referendumao o nekim svojim vitalnim pitanjima.

Predsjednik Kluba Srba Staša Košarac je, obrazlažući odluku tog Kluba da odbaci sve amandmane bošnjačkog kluba, kazao da je to učinjeno, jer „amandmani povređuju Ustav RS-a“.

On tvrdi da je Ustavom također precizirano pravo na referendum i to niko nije osporavao.

"Istina da je RS imala Zakon o referndumu iz 1993. godine, a danas kada imamo moderan zakon koji tretira ovu oblast imamo politikanstvo i pokušaj destabiliziranja odnosa u uređivanju ove neophodne oblasti za sve građane RS“, ustvrdio je Košarac.

Po njegovim riječima zahtjevi da na referendumu glasaju i građani koji su do 1991. godine živjeli na sadašnjoj teritoriji RS „potpuno je neprihvatljiv“.

Predsjednik Kluba Hrvata Tomislav Tomljanović rekao je da je ovaj klub podržao dva predložena amandmana koja se odnose na organe koji treba da provode referendum, a kojima se određuju da se ti organi ne biraju na stranačkoj osnovi, već da ih čine predstavnici konstitutivnih naroda.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Edin Ramić ocijenio je da se većina amnadmana ovog kluba odnosila na poboljšanje spornog zakona i na njegovo usklađivanje sa ustavima RS i BiH, te pravilima iz pravnog postupnja u vezi s referendumom koji je izradila Venecijanska komisija.

"Navedna pravila podrazumijevaju usklađenost s višim zakonom, odnosno Ustavom, efikasan sistem žalbi i proceduralnu validnost pitanja koja se pojavljuju na referendumu i efekte referenduma“, rekao je Ramić i dodao da je bilo za očekivati da se uvaže pravila Venecijanske komisije.

On je naveo da se predlagač zakona, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS-a, uopće nije oglasio u vezi s predloženim amandmanima.

Klub Bošnjaka je 22. februara pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o referendumu i građanskim inicijativama, koji je Narodna skupština usvojila na sjednici održanoj 10. februara ove godine.

Ako ni na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a ne bude bilo moguće usaglasiti stavove o amandmanima Kluba Bošnjaka, konačnu odluku o Zakonu o referendumu u RS-u donijet će Ustavni sud RS-a.