BiH
7

Odbijene apelacije Bjelaka, Plehe i Smajića

SRNA
Ustavni sud BiH odbio je danas kao neosnovane apelacije Nermina Bjelaka, Harisa Plehe i Rasima Smajića podnesene protiv rješenja Suda BiH i odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Ustavni sud BiH je zaključio da osporenim odlukama CIK-a i Suda BiH nije došlo do kršenja prava apelanata u odnosu na Ustav BiH i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Iz Ustavnog suda BiH je saopšteno da su ova apelacije odbačene kao nedozvoljene zbog toga što su inkompatibilne sa Ustavom BiH.

Bjelak, Pleho i Smajić kandidovali su se za delegate u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH iz Sarajevskog kantona izjasnivši se kao Srbi.

CIK BiH je svojim odlukama odbila da ovjeri njihove kandidatske liste, jer je utvrdila da su oni, izjašnjavajući se kao Srbi u toku aktuelnog izbornog ciklusa, zloupotrijebili pravo na izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu, te uzurpirali pravo relevantnog naroda na izbor kandidata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Ovi apelanti su se na obrascima za prijavu kandidata za opšte izbore 2010. godine, za lokalne izbore 2012. i pšte izbore 2014. godine različito izjašnjavali u pogledu nacionalne pripadnosti.

Odlučujući o pojedinačnim žalbama apelanata podnesenim protiv odluka CIK-a, Sud BiH je žalbe odbio.

Sud BiH je zaključio da je CIK pravilno postupio kada je odbio da ovjeri kandidatske liste apelanata za izbor delegata u Dom naroda iz Skupštine Kantona Sarajevo iz reda srpskog naroda.

U apelacijama koje su podnijeli, Bjelak, Pleho i Smajić ističu da su odlukama koje osporavaju povrijeđena njihova prava iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Oni ukazuju da je apsurdno da se izjašnjenje u pogledu nacionalne pripadnosti za neposredne opšte izbore 2014. godine poredi sa izjašnjenjem datim na kandidatskim obrascima za opšte izbore 2010. godine, odnosno lokalne izbore 2012. godine, jer je, prema njihovom mišljenju, riječ o drugom izbornom ciklusu.

Ustavni sud BiH je na sjednici Velikog vijeća odlučivao o apelacijama u vezi sa članom Ustava BiH i članom Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u odnosu na donošenje odluke u razumnom roku, o dopustivosti i meritumu.

U okviru odlučivanja o apelacijama, Ustavni sud je donio jedan broj odluka kojima je ustanovljena povreda prava apelanata na pravično suđenje, odnosno odbio je kao neosnovan jedan broj apelacija u slučajevima u kojima je zaključio da takve povrede nije bilo.

U svim slučajevima u kojima je utvrdio postojanje povreda prava apelanata na pravično suđenje Ustavni sud je naložio nadležnim sudovima ili upravnim organima da hitno okončaju postupke, te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke obavijeste Sud o mjerama koje su preduzete s ciljem njihovog izvršenja.

Ustavni sud BiH odbacio je jedan broj apelacija koje su podnesene neblagovremeno, nakon isteka roka za podnošenje apelacije ili preuranjeno, odnosno u slučajevima u kojima je utvrdio da apelanti nisu iskoristili sve raspoložive pravne lijekove u prethodnom postupku.

Sud je donio i veći broj odluka kojima su odbačene kao nedopustive apelacije koje su bile neosnovane, jer zahtjevi apelanata nisu bili opravdani, odnosno činjenice koje su predočili nisu mogle da opravdaju njihovu tvrdnju da postoji kršenje njihovih prava zaštićenih Ustavom ili da apelanti kao stranke u postupku snose posljedice kršenja prava zaštićenih Ustavom.

Sve odluke usvojene na sjednici biće dostavljene apelantima u roku od mjesec dana i objavljene na web stranici Ustavnog suda BiH.