Sud BiH
0

Odbijena žalba Gojka Jankovića na presudu

SRNA
Gojko Janković
Gojko Janković
Ustavni sud BiH danas je odbacio kao neosnovanu apelaciju Gojka Jankovića podnesenu na presudu Suda BiH iz 2007. godine kojom je osuđen na 34 godine zatvorske kazne za zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima sa područja opštine Foča.

Kao neosnovana odbijena je Jankovićeva apelacija protiv presude broj X-KRŽ-05/161 od 23. oktobra 2007. godine i Presude Suda BiH broj X-KR-05/161 od 16. februara 2007. godine u vezi s pravom na pravično suđenje iz člana II/3.e Ustava BiH i člana 6 stav 1 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te pravom iz člana 7 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Između ostalog, Ustavni sud BiH je zaključio da ne postoji povreda pravila kažnjavanja samo na osnovu zakona predviđenog članom 7  Evropske konvencije, jer stav 2 tog člana predviđa izuzetke kada je riječ o predmetima koji se tiču ratnih zločina i zločina kršenja međunarodnog humanitarnog prava, koje su prihvatili "civilizovani narodi", a apelantov slučaj upravo predstavlja izuzetak od pravila iz stava 1  člana 7  Evropske konvencije, saopšteno je iz Ustavnog suda.	

  Sud BiH osudio je 16. februara 2007. Gojka Jankovića na 34 godine zatvorske kazne za zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima sa područja opštine Foča.

Optužnica protiv Gojka Jankovića prvobitno je podignuta pred Haškim tribunalom. Nakon osam godina skrivanja, Janković se predao u martu 2005. godine, potom je prebačen u pritvorsku jedinicu u Sheveningenu, ali je cijeli slučaj ustupljen Sudu BiH 8. decembra 2005. godine.

Ovdašnje Tužilaštvo  prilagodilo je i proširilo optužnicu, te su nakon opsežne istrage, obezbijedili i nove svjedoke.

Više od dvije i po godine nakon što je pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 34 godine zatvora za zločine u Foči, Gojko Janković se Tribunalu u Hagu žalio na pristrasnost ovog suda, te tražio ponovno suđenje.
Vijeće za ustupanje predmeta je ovaj prijedlog odbilo, navodeći, između ostalog, da izmjena optužnice koju je izvršilo Tužilaštvo BiH ne predstavlja kršenje propisa i pravo na pošteno suđenje.