BiH
0

Odbijena žalba branitelja Mladena Milanovića

FENA
Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu žalbu branitelja Mladena Milanovića (1958.), optuženog za ratni zločin protiv civila, izjavljenu protiv rješenja Kantonalnog suda u Sarajevu od 10. juna, kojim se optuženom produžava pritvor za dva mjeseca (član 146. stav 1. tačka a, ZKP FBiH), saznaje Fena u Vrhovnom sudu.

Prema optuženom Milanoviću u toku je krivični postupak nakon potvrđene optužnice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koja ga tereti da je od maja do augusta 1992. u svojstvu stražara u logoru "Bunker" u Semizovcu, općina Vogošća, sudjelovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju jednog zatočenika, te da je omogućavao i drugim pripadnicima vojske tzv. srpske republike BiH da ulaze u taj logor i zlostavljaju njegove zatočenike.

Vrhovni sud u obrazloženju spomenute odluke navodi da je opravdana bojazan od bijega optuženog Milanovića, s obzirom na činjenice da je protiv njega bila raspisana međunarodna potjernica po kojoj je lišen slobode, da se odrekao državljanstva Bosne i Hercegovine i da ima status državljanina R Austrije, koja kao potpisnica Evropske konvencije o ekstradiciji ima mogućnost da odbije izručenje svog državljanina.