Suđenje Radovanu Karadžiću
0

Odbijen zahtjev za subpoenu Papuljasu

SRNA
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev ratnog zločinca Radovana Karadžića da se predsjedniku Grčke Karolosu Papuljasu izda nalog kojim bi se, pod prijetnjom novčane i/ili zatvorske kazne, obavezao da razgovara sa predstavnikom odbrane, saopšteno je danas u Hagu.

"Informacije koje Papuljas navodno posjeduje proističu iz različitih susreta koje je imao sa optuženim, kao i iz izjava koje je optuženi dao tokom tih susreta. Imajući u vidu ličnu uključenost optuženog u ovim razgovorima, teško je videti zašto bi postojala potreba da se njegov pravni savjetnik sastaje sa Papuljasom i intervjuiše ga, kada su i on i optuženi savršeno svjesni kakvo bi svjedočenje mogao dati", navodi Sudsko vijeće.

Sudsko vijeće napominje da je sve to "potvrđeno u različitim Karadžićevim podnescima, u kojima je on veoma detaljno opisao susrete sa Papuljasom i izjave koje je u to vrijeme davao". 

Vijeće je zaključilo da "nema potrebe da se ulazi u raspravu oko toga da li je optuženi ispunio sve uslove za zahtjev za izdavanje obavezujućeg naloga u ovom konkretnom slučaju, niti oko toga da li šef država uživa imunitet od naloga koji izdaje Haški tribunal". 

"S obzirom da je optuženi potpuno svjestan prirode svjedočenja koje bi Papuljas mogao dati ukoliko bi bio pozvan za svjedoka odbrane, Vijeće smatra da nema potrebe da se izdaje subpoena za njegov intervju sa Karadžićevim pravnim savjetnikom", navodi se u odluci. 

Karadžić je tražio razgovor sa Papuljasom zato što je on, kao ministar inostranih poslova Grčke od 1993. do 1996. godine "imao istaknutu ulogu u mirovnim pregovorima za BiH". 

U više navrata Karadžić se obraćao grčkim vlastima sa zahtjevom da se Papuljas sastane sa njegovim pravnim savjetnikom, ali se Grčka tome protivila.