Predstavnički dom PSBiH
0

Odbijen zahtjev SNSD-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH

FENA
Predstavnički dom PSBiH odbio je zahtjev Kluba SNSD-a za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH po hitnoj proceduri.

Poslanici su odbili i skraćenu, te će Prijedlog zakona ići u redovnu proceduru. Riječ je o Prijedlogu koji je izazvao žustre rasprave u Domu, a odnosi se na zabranu vehabijskih i selefijskih pokreta u BiH, a predviđa i kazne zatvora za one koji su članovi ili na bilo koji način podržavaju ove pokrete.

Poslanici su na posljednjoj sjednici u ovom sazivu odbacili negativna mišljenja Ustavnopravne komisije i Komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku o Prijedlogu zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, a čiji je predlagač Klub SNSD-a. Time se ovaj Prijedlog vraća nadležnim komisijama.

Nije prihvaćeno ni negativno mišljenje Komisije za saobraćaj i komunikacije o Prijedlogu zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom saobraćaju čiji je predlagač Vijeće ministara BiH te će Prijedlog biti vraćen Komisiji.

Ovim zakonom uređuju se način i uvjeti obavljanja prijevoza putnika i tereta u međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, izdavanje licenci za prijevoznika i vozilo i iskaznice vozača, raspodjela dozvola, usklađivanje redova vožnje, vangabaritni prijevoz tereta, pružanje usluga autobuskih stanica, upravni nadzor, inspekcijsku, carinsku i kontrolu GPBiH te prekršajne odredbe.

Poslanici su odbili zahtjev Sefera Halilovića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Centralnoj banci BiH po hitnom postupku te je Prijedlog upućen u redovnu proceduru.

Prijedlog podrazumijeva da reviziju računa i finansijskih izvještaja Centralne banke BiH vrši Ured za reviziju institucija BiH.

Predstavnički dom PSBiH usvojio je Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH kao i Godišnji izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

K znanju su primljene informacije o stanju sigurnosti u BiH za period januar-mart 2010., informacija o osiguranju transparentnosti i zakonitosti štampanja glasačkih listića za opće izbore u BiH kao i informacija o rješavanju statusa pripadnika OSBiH kojima ističu ugovori u 2010.

Usvojena je inicijativa poslanika Kluba SDA za razmatranje na sjednici Doma tačke "Informacija Vijeća ministara BiH o problemima žiranata u BiH s prijedlogom mjera koje treba poduzeti kako bi dug otplaćivali glavni dužnici s posebnom analizom legislative koja se odnosi na ovu oblast i mogučnošću poboljšanja zakona".

Dom je dao i nekoliko saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o saradnji u oblasti turizma između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore.

Po završetku glasanja po svim tačkama današnjeg dnevnog reda, predsjedavajući Doma Niko Lozančić zahvalio je poslanicima koji su radili u ovom sazivu.

"Ovo je posljednja sjednica u ovom sazivu, ali ne isključujem mogućnost da se zakaže još neka, ukoliko za to bude bilo potrebe", kazao je Lozančić.