Tužilaštvo BiH
0

Odbijen sporazum o priznanju krivice Gorana Đurića

FENA
Sudsko vijeće je odbilo prihvatiti sporazum o priznanju krivice koji je Goran Đurić sklopio s Tužilaštvom BiH.

Đurić je, sa Zoranom Babićem, Miloradom Radakovićem, Miloradom Škrbićem, Ljubišom Četićem, Dušanom Jankovićem i Željkom Stojnićem, optužen za učešće u strijeljanju oko 200 muškaraca koji su u konvoju 21. augusta 1992. godine prebačeni iz Prijedora na Korićanske stijene kod Travnika.

Optuženi su, smatra Tužilaštvo, u to vrijeme bili pripadnici Stanice javne bezbjednosti Prijedor i interventnog voda tadašnje milicije.

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, pojasnila je da sporazum nije prihvaćen jer optuženi nije priznao krivnju “po svim činjeničnim navodima optužnice”.

Prije nego je sporazum odbijen, Đurić je svjedočio kako se on, nakon što je kolona došla na Korićanske stijene, udaljio od autobusa u kojem su bili muškarci, jer je naslutio da će se nešto loše desiti.

U optužnici se, pak, navodi da su Đuriću “naredili da se udalji s tog mjesta u pravcu Travnika radi čuvanja straže”.

“Meni niko nije naredio, ja sam se samoinicijativno odmakao kad sam naslutio šta će biti”, kazao je Đurić.

“Razmatrali smo sporazum nakon što je optuženi rekao da priznaje sve činjenice navedene u optužnici. Imajući u vidu da u optužnici jasno stoji da su mu naredili da se odmakne radi čuvanja straže, a danas je to negirao, samim tim on negira činjenice iz optužnice i Vijeće ne može prihvatiti ovaj sporazum”, kazala je Kreho, te dodala da Đurićevo priznanje “neće, niti smije” utjecati na Vijeće u daljnjem postupku, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje Đuriću bit će nastavljeno 10. augusta 2009. godine, zajedno sa ostalim optuženima za zločin na Korićanskim stijenama,