Ustavni sud BiH
0

Odbijen Silajdžićev zahtjev

SRNA
Zgrada Ustavnog suda BiH
Zgrada Ustavnog suda BiH
Ustavni sud BiH danas je odbacio kao neosnovan zahtjev člana Predjsedništva BiH Harisa Silajdžića za ocjenu ustavnosti odluka Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ o aktivnostima RS u institucijama SAD.

Na sjednici je naglašeno da skup formalnih akata i aktivnosti jednog od entiteta može pokrenuti pitanje postojanja spora između tog entiteta i BiH o nekom pitanju iz Ustava BiH za čije rješavanje je jedino nadležan Ustavni sud.

Međutim,  u konkretnom slučaju skup formalnih akata i aktivnosti RS, koje je naveo podnosilac zahtjeva,  nije suprotan članovima Ustava BiH, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

Silajdžić je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Vlade RS o davanju saglasnosti na ugovor između "Hil end Nolton internešnel" /Hill & Knonjlton International/ iz Belgije i Republike Srpske i Memoranduma o sporazumu ovlašćenog predstavnika RS "Kvin Gilespi end asošijejts" /Ljuinn Gillespie & Associates - LjGA/ i Republike Srpske od 21. decembra 2007. godine.  

On je podnio zahtjev i za ocjenu ustavnosti odluke Narodne skupštine RS o usvajanju budžeta RS za 2008. godinu, u kojoj je jedna od stavki i "Namjensko izdavanje za predstavljanje RS u inostranstvu" u iznosu od 5.000.000 KM.

Podnesen je i zahtjev za ocjenu ustavnosti Memoranduma o sporazumu između LjGA i Republike Srpske, potpisanog 24. decembra 2007. godine, kao i aktivnosti Republike Srpske neposredno ili posredno u SAD prema vladi, institucijama i zvaničnicima SAD, te prema zvaničnicima nekih međunarodnih organizacija preko ovlašćenog predstavnika LjGA na osnovu Memoranduma o sporazumu. 

Silajdžić je ovaj spor pred Ustavnim sudom pokrenuo u septembru prošle godine, a kako je naveo, spor se odnosi na lobističke aktivnosti koje RS obavlja u Vladi SAD. 
Naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH biće održana   25. i 26. septembra.