BiH
0

Odbijen prijedlog za puštanje iz pritvora Samira Bejtića

FENA
Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo odbilo je danas prijedlog odbrane za puštanje iz pritvora Samira Bejtića, optuženog za ratni zločin protiv civila a u vezi sa zločinima na lokalitetu Kazani.

U nastavku ponovljenog suđenja branitelj optuženog, advokat Fahrija Karkin je pozivajući se na odredbe ZKP-a zatražio ukidanje pritvora za njegovog branjenika, ustvrdivši kako postoji kvalitetno jamstvo da on (optuženi) neće pobjeći, odnosno da ne stoje razlozi kako bi njegov boravak na slobodi uznemirio građane.

Sud, međutim, smatra da, s obzirom na težinu krivičnog djela za koje se optuženi tereti, nije isključena mogućnost da bi njegovo puštanje iz pritvora uznemirilo građane te da i dalje postoji opasnost od njegovog bijega, imajući u vidu to da je Bejtić uhapšen u inozemstvu po raspisanoj potjernici.

Svjedoci pozvani na današnje ročište ostali su pri navodima sadržanim u ranijim iskazima.

Svjedokinja Snježana Jovanović izjavila je kako ostaje pri ranije datom iskazu te da nikoga pojedinačno ne tereti za ubistvo njenog oca Duška Jovanovića, a da ocjenu o tome prepušta Sudu, uz očekivanje da će onaj za koga se utvrdi da je kriv, ili da je imao udjela u zločinu biti primjereno kažnjen.

Navode ranijih iskaza potvrdili su i svjedoci Haris Numić, Armin Hodžić i Mevludin Selak.

Na prijedlog advokata Karkina saslušan je i Momčilo Šalipur, otac Predraga Šalipura, koji je potvrdio da su, u međuvremenu, identificirani posmrtni ostaci njegovog sina, te da je 14. juna sahranjen na Barama. Kazao je da je vjernik, da sve oprašta, te da se ne protivi puštanju Bejtića iz pritvora.

Do ponavljanja suđenja u ovom predmetu došlo je nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo prvostepenu presudu izrečenu 13. jula 2006. kojom je Bejtić, bivši pripadnik 10. brdske brigade Armije RBiH kojom je komadovao Mušan Topalović Caco, osuđen na 14 godina i šest mjeseci zatvora.

Prema preciziranoj optužnici, Bejtić se tereti po četiri tačke i to za krivično djelo ratnog zločina protiv civila, što se odnosi na ubistvo Zorana Vučurevića, te pomaganje u ubistvu Predraga Šalipura, Branislava Radosavljevića i Božidara Šljivića.

Također, tereti se za sudjelovanje u ubistvima Ergina Nikolića i Duška Jovanovića.

Istovremeno, Bejtić je pravomoćno oslobođen optužbi sadržanih u tački 4. ranije optužnice koje su se odnosile na pomaganje u ubistvu bračnog para Marine i Radoslava Komljenca.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 19. septembar.