Dom naroda FBiH
0

Odbijen prijedlog o pripajanju Olova KS-u

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Zakon kojim je predlagano administrativno izmještanje općine Olovo iz Zeničko-dobojskog u Sarajevski kanton nije dobio većinsku podršku delegata na današnjoj sjednici Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Predlagači ovog zakona su bili poslanici iz Predstavničkog doma Nusret Sirćo i Mirsad Zaimović.

Nakon što je zakon odbijen, u holu ispred skupštinske sale uslijedile su polemike između predlagača Sirće (Stranka za BiH) i delegata Svetozara Pudarića, inače člana Socijaldemokratske partije BiH, koji je danas bio među protivnicima zakona.

Pudarić je optužio rukovodstvo olovske općine i Stranku za BiH da su nahuškali građane na inicijativu o administrativnom izmještanju njihove općine u Sarajevski kanton iako to, po Pudarićevom mišljenju, ne bi riješilo njihove egzistencijalne probleme.

Sirćo je, pak, odbacio Pudarićeve navode o politikantstvu u ovom slučaju i dodao da je jedina namjera bila da mještani riješe dugogodišnje probleme koje trpe zbog sadašnje administrativne pripadnosti Zeničko-dobojskom kantonu.

Načelnik Općine Olovo Alija Hadžiabdić, kadar Stranke za BiH, također se uključio u polemiku, rekavši da Pudarić priča priče "za djecu iz vrtića".

Predlagač Sirćo je još rekao Pudariću da je danas Dom naroda glasao protiv mještana Olova i dodao da zbog toga SDP, čiji su članovi bili među delegatima protivnicima zakona, vjerovatno neće dobiti nijedan glas u Olovu na predstojećim izborima u BiH.

Zakon o izmještajnju Olova u adminstrativnu nadležnost Sarajevskom kantonu već duže je bio u parlamentarnoj proceduri.

Kao njegov predlagač uvijek se pojavljivao poslanik Sirćo, a u najnovijoj proceduri i njegov kolega u Predstavničkom domu Mirsad Zaimović.

Predlagači su se pozivali na interese mještana Olova.

Mještani trpe brojne probleme i neugodnosti zbog sadašnje pripadnosti Zeničko-dobojskom kantonu, naročito kod liječenja ali i bilo kojeg drugog administrativnog posla ili dužnosti jer su, zbog sadašnjih putnih komunikacija, prinuđeni da duže putuju u Zenicu koja im je udaljenija od Sarajeva i da često na tom putu prolaze prvo kroz Sarajevo pa nastavljaju u sadašnje kantonalno sjedište.

Sve im se to dešava iako su oduvijek bili upućeniji na najbliži centar, Sarajevo, s kojim su imali bolje geografske, privredne, komunikacijske i mnoge druge društvene veze. Posljedica sadašnjeg stanja je iseljavanje građana iz Olova, navodili su predlagači odbačenog zakona.

Sjednica Doma naroda je nastavljena.