BiH
6

Odbijen prijedlog Alijagića da im BiH preda nekretnine u Hrvatskoj

SRNA
Alijagići traže 4,6 miliona KM ratne odštete od RS-a (Foto: Arhiv)
Alijagići traže 4,6 miliona KM ratne odštete od RS-a (Foto: Arhiv)
Pravobranilaštva Republike Srpske i BiH odbila su prijedlog braće Alijagić iz Trebinja koji su zatražili saglasnost Ministarstva pravde BiH da im BiH preda svoje nekretnine u Hrvatskoj kako bi bila izvršena sudska presuda Okružnog suda u Trebinju prema kojoj je Republika Srpska u obavezi da im na ime ratne štete isplati 4,6 miliona KM, saznaje Srna u Pravobranilaštvu Republike Srpske.

Srna saznaje da su braća Alijagić ovaj zahtjev uputila posredstvom hrvatske Ambasade u BiH. Prema presudi, Republika Srpska obavezna je da presudu izvrši putem obveznica, a ne u novcu kako su tražila braća Alijagić. Braća Salih i Muamer Alijagić do sada su od Republike Srpske naplatili 1,7 miliona KM 2005. godine po tužbi za ratnu štetu načinjenu u njihovoj limarskoj radionici u Trebinju. Od tada nije bilo naplata, a Alijagići potražuju da im se isplati još oko 4,6 miliona KM, ali ne u obveznicama nego u gotovini.

Pravobranilaštvo Republike Srpske uložilo je prijedlog za preispitivanje odluke Ustavnog suda BiH koji je potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje koji se odnosi na naknadu materijalne štete u iznosu od oko šest miliona KM.