Haški sud
0

Odbijen Karadžićev zahtjev za prekid suđenja

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Pretresno vijeće Haškog tribunala odbilo je danas zahtjev Radovana Karadžića za prekid suđenja od 30 dana, koji je on zatražio kako bi se upoznao sa sadržajem bilježnica generala Ratka Mladića, a koje Tužilaštvo predlaže kao dodatni dokazni materijal.

"Vijeće je zaključilo da nije potrebno da se u ovom trenutku prekida postupak, jer optuženi već mjesecima zna koji će svedoci biti pozvani i imao je vremena da se pripremi da ih ispita“, saopštio je predsedavajući sudija O-Gon Kvon, napominjući da će Karadžić, ukoliko poslije pregledanja bilježnica, utvrdi da postoje dodatna pitanja koje bi htio da postavi svedocima, može vijeću da dostavi zahtjev.

Zastupnike optužbe vijeće je pozvalo da ponovo razmisle o rasporedu svjedoka i da zaštićenog svjedoka KDZ088 pomjere za kasnije, kako bi optuženi bolje mogao da se pripremi za unakrsno ispitivanje. 

Vijeće je prihvatilo Karadžićev zahtjev da mu se odobri više vremena da odgovori na zahtjev Tužilaštva da se Mladićeve bilježnice uvrste u dokaze, tako da će svoj odgovor moći da preda do 14. juna. 

Na kraju današnjeg zasjedanja saopšteno je da se odbrana ne protivi da se na listu svjedoka optužbe doda Almir Begić, čiji je pokojni otac Ćamil bio vlasnik proteze za nogu, za koju je optuženi rekao da je podmetnuta na pijaci Markale, na koju je u februaru 1994. godine pala granata. Odbrana je jedino tražila da se svjedok pozove poslije ljetne pauze. 

Vijeće je Karadžića još jednom upozorilo da svoje vrijeme za unakrsno ispitivanje ne koristi ni razumno ni racionalno i da će, ukoliko tako nastavi, ograničavati njegovo vrijeme za ispitivanje svjedoka optužbe. 

"Mi shvatamo da vi niste advokat i da je vođenje unakrsnog ispitivanja može biti komplikovana vještina. Postavljanje dugačkih i otvorenih pitanja je loša tehnika i samo zatvorena, direktna pitanja dovode do konciznih odgovora“, rekao je Kvon. On je naglasio da se „samo odgovori svjedoka prihvataju kao dokazi, a čitanje čitavih dokumenata ili njihovih dijelova nema nikakvog efekta, ukoliko se ne uvedu u spise“.

"Ukoliko ne pokažete da ozbiljno shvatate naš savjet, vijeće će početi da nameće vremenska ograničenja“, rekao je Kvon.

Suđenje Karadžiću nastavlja se u ponedjeljak popodne, kada bi on trebalo da završi unakrsno ispitivanje nekadašnjeg ratnog izvještača Sky Newsa iz Hrvatske i BiH Ernatua van Lindena.