BiH
14

Odbijen Karadžićev zahtjev za novo suđenje

Klix.ba
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Radovan Karadžić (Foto: AFP)
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da njegovo suđenje počne iznova zbog kašnjenja u objelodanjivanju dokaza Haškog tužilaštva.

Predsjedavajući sudija O-Gon Kwon odbio je zahtjev nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske da njegovo suđenje počne iznova, pojasnivši da Karadžić nije dokazao da su “kašnjenja Tužilaštva negativno uticala na Odbranu”.

“Vijeće je preduzelo nekoliko koraka kako bi osiguralo da pripreme optuženog za suđenje nisu usporene i da kumulativni efekt kašnjenja u objelodanjivanju dokaza nije kompromitirao njegovo pravo na pošteno suđenje. Zbog toga, Vijeće je nekoliko puta prekinulo suđenje, odgodilo saslušanje svjedoka, naredilo Optužbi da objelodani sve dokaze i zahtijevalo izvještaje o objelodanjivanju”, stoji u odluci sudije Kwona.

Karadžić, kojem se sudi za genocid počinjen u Srebrenici i u još sedam općina, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, zatražio je da njegovo suđenje počne iznova jer Haško tužilaštvo stalno kasni s objelodanjivanjem dokaza Odbrani.

Tužioci su odgovorili da Karadžić uveličava problem s kašnjenjem objelodanjivanja dokaza i da njegov zahtjev zbog toga treba biti odbačen.

Nakon što je istu odluku donijelo u septembru prošle godine, ovo je drugi put da je Sudsko vijeće odbilo Karadžićev zahtjev za novo suđenje zbog problema s objelodanjivanjem dokaza.

Dokazni postupak na suđenju Karadžiću završen je ove godine, a iznošenje završnih riječi zakazano je za 29. septembar.