Predstavnički dom PSBiH
0

Odbijen izvještaj o radu Komisije za donacije

FENA
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Sefer Halilović (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta poslanici danas nisu prihvatili Izvještaj o radu Komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava.

Komisija je prema podacima federalnog Mistrarstva finansija utvrdila da je u BiH pristiglo oko 5,5 milijardi KM donacija.

Predsjednik Kluba Stranke za BiH Zahid Mustajbegović kazao je da je BiH kroz donacije zloupotrebljavana kako bi se novac 'oprao' i vraćao nazad u zemlje koje su novac donirale.

Dodao je da izvještaj nije potpun te da kao takav ne može biti prihvaćen.

Neki poslanici su istaknuli da sve donacije nisu ni dolazile u Ministarstvo finansija tako da se tačan broj donacija nikada ne može utvrditi.

Poslanici danas nisu usvojili ni Izvještaj o budžetu FBiH za 2009. godinu.

S druge strane, poslanici su s većinom glasova ZA prihvatili Izvještaj o izvještavanju revizije učinka "Efikasnost nadležnih institucija u procesu planiranja Federalnih podsticaja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji".

Kako je kazala Aida Habul, poslanica u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, koja je i iznijela podatke iz ovog izvještaja, utvrđeno je da se postupa neefikasno s ovim podsticajima.

Vrijeme obrade dokumenata je dugo i razlikuje se od kantona do kantona, ne postoji jedinstvena baza podataka o poljoprivrednim zemljištima itd., sve su to navodi iz ovog izvještaja.

Ministarstvo za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo je nakon što je dobilo ovaj izvještaj, već poduzelo aktivnosti na uklanjanju ovih problema. Stoga je parlament usvojio izvještaj.

Sjednica je u toku.