Sud BiH
0

Odbačeno ranije priznanje krivice Vlastimira Golijana

SRNA
Vlastimir Golijan (Foto: Birn)
Vlastimir Golijan (Foto: Birn)
Sud BiH odbacio je danas raniju izjavu Vlastimira Golijana o priznanju krivice za genocid, počinjen 1995. godine u Srebrenici, jer optuženi nije shvatio pravnu kvalifikaciju optužnice.

"Izjava o krivici mora biti potpuna i sadržavati priznanje činjeničnog djela i pravnu kvalifikaciju. Današnjom izjavom optuženog da ne razumije šta znači genocid, njegovo ranije priznanje ne može biti prihvaćeno", kaže predsjednica Sudskog vijeća Mira Smajlović.

Ona je dodala da je optuženom otvorena mogućnost za sklapanje sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom BiH i da današnje odbijanje izjave neće uticati na tok postupka, koji će se odvijati po redovnoj proceduri. 

Golijanin je danas rekao da je kao pripadnik Desetog diverzantskog voda Vojske Republike Srpske 11. jula 1995.godine ušao u Srebrenicu, gdje je prespavao. On tvrdi da je narednog dana otišao u Vlasenicu i da se u Srebrenicu više nije vraćao. 

On je izjavio da mu je žao što je 16. jula u rejonu Branjevo učestvovao u ubistvima civila, te da je odavno želi da prizna krivicu.

Advokat Rade Golić je nakon ročišta potvrdio novinarima da je Sud BiH odbio izjavu o priznanju krivice zbog toga što njegov branjenik ne razumije konstrukciju genocida.	

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da Tužilaštvo BiH posjeduje validne dokaze, koji ukazuju na odgovornost optuženih u predmetu "Franc Kos i drugi". 
"U ovom predmetu nije bilo sporazuma sa Tužilaštvom, a ako se to desi, javnost će biti obaviještena", istakao je Grubešić.

Golijan se na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 8. septembra, izjasnio da je kriv za genocid.


Sud BiH je 14. septembra donio rješenje kojim se postupak u odnosu na optuženog Golijana razdvaja od premeta "Franc Kos i drugi", pa će ubuduće postupak protiv Golijana biti vođen odvojeno od postupka protiv optuženog Kosa, Stanka Kojića i Zorana Goronje, koji su se na na ročištu za izjašnjenje o krivici 8. septembra izjasnili da nisu krivi.

 Optužnica tereti Kosa, Kojića, Golijana i Goronju za krivično djelo genocid. 

U optužnici se, između ostalog, navodi da su Kos, u svojstvu komandira 1. "bijeljinskog" voda 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a preostala trojica optuženih, u svojstvu pripadnika istog odreda, učestvovali u strijeljanju više od 800 bošnjačkih muškaraca i dječaka iz zaštićene UN zone Srebrenica koji su dovoženi na mjesto pogubljenja na ekonomiju - farmu Branjevo.