Ustavni sud BiH
0

Odbačena apelacija Fonda PIO RS

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske /RS/ koja se odnosi na isplate penzija za korisnike koji su to pravo ostvarili na teritoriji Federacije BiH /FBiH/.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud je zaključio da nema povrede apelantovog prava na pravično suđenje prema Ustavu BiH i Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, iz članova koje govore o zabrani diskriminacije u vezi sa pravom na pravično suđenje i pravu na pravni lijek.

Fond PIO RS podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH u ljeto 2009. godine, nakon što je Vrhovni sud FBiH odbio tužbu Fonda RS protiv Federalnog zavoda PIO/MIO koja je pokrenuta radi preuzimanja 35 000 penzionera, koji su pravo na penziju do 30. aprila 1992. godine ostvarili na području današnje Federacije.

Ustavni sud BiH je danas razmatrao tri predmeta ocjene ustavnosti, te deset predmeta iz apelacione jurisdikcije.

U saopštenju Ustavnog suda BiH se navodi da su u više predmeta, odbačene kao nedopuštene apelacije "Trgovine Borac" iz Travnika i drugih, podnesene protiv presuda Vrhovnog suda RS, zbog toga što su očigledno neosnovane.

Ovi predmeti se tiču pitanja pravne valjanosti ugovora apelanta "Trgovina "Borac" iz Travnika i trećih lica o kupoprodaji poslovnih prostora u Republici Srpskoj, dodaje se u saopštenju.

Ustavni sud BiH je istovremeno reafirmisao stavove Evropskog suda za ljudska prava izražene u predmetima "Karanović i drugi", te "Šekerović" i "Pašalić" i vlastite stavove izražene u sudskoj praksi Doma za ljudska prava, odnosno Komisije za ljudska prava pri Ustavnom sudu BiH, prema kojim se problem sa isplaćivanjem penzija u BiH mora riješiti putem odgovarajućih zakonodavnih i administrativnih aktivnosti. 
Ipak, navedena sudska praksa nije direktno relevantna za pitanja koja su pokrenuta u predmetnom slučaju, navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici novi međunarodni sudija Ustavnog suda BiH iz Makedonije Margarita Caca Nikolovska dala je svečanu izjavu o preuzimanju dužnosti. 

Naredna plenarna sjednica Ustavnog suda BiH biće održana u maju 2011. godine.