Forumaši u akciji
0

Odavanje počasti žrtvama katastrofe u Japanu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Na forumu portala Sarajevo-x.com pokrenuta je inicijativa o odavanju počasti žrtvama katastrofe u Japanu koja je odnijela deset hiljada života.

Nekoliko forumaša je pozvalo svoje kolege sa foruma, ali i ostale građane da se okupe ispred Ambasade Japana u 17 sati, sa cvijetom ili svijećom, u sarajevskoj ulici Bistrik 9, i tako odaju počast narodu Japana.

Narod Japana nesebično je pomagao našoj zemlji tokom i nakon ratnih razaranja pa su forumaši pozvali na solidarnost sa žrtvama jedne od najvećih prirodnih katastrofa ikad koja je pogodila "zemlju izlazećeg sunca".

O predanosti japanskog naroda i vlade da pomognu našoj zemlji najbolje svjedoči jučerašnja uplata 350.000 KM pomoći za deminiranje minskih polja zaostalih iz proteklog rata.

Prema posljednjim informacijama iz Japana, u razornom zemljotresu i cunamiju koji je uslijedio živote je izgubilo više od deset hiljada osoba.

Do sada je identifikovano 1.060 tijela, a 420 ih je predato porodicama.

Nove probleme uzrokovala je eksplozija reaktora u nuklearnoj elektrani Fukoshima zbog čega je nivo radioaktivnog zračenja 10 puta veći od normalnog.